Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Det är
dags för syn

Veckans ord är syn. Bokstavligen efter att domstolen besökt gården i den utdragna processen kring mina hagar.

Syn hoppas jag också få på en och annan V75-favorit.

Ni känner alla till historien om mina hagar som hamnat i Mark- och miljödomstolen. Eftersom hästar inte anses som jordbruk gäller det generella undantaget från strandskyddet inte hästverksamhet och nu har vi hamnat i rätten.

LRF Häst har tagit sig an fallet, som är principiellt viktigt för landets alla hästgårdar, och jag tycker att de har gjort ett toppjobb. De har påvisat skillnader i miljöpåverkan som bland annat fosforhalten mellan hästverksamhet och jordbruk med kor.

I veckan var det dags för syn vilket innebar att 20 representanter från domstolen och ett flertal myndigheter och remissinstanser såsom Jordbruksverket, Länsstyrelsen och kommunen besökte gården på plats. 

Det kändes bra att alla kom ut och fick se hur det ser ut hos oss. Hela gården är väldigt vacker just nu.

Dröjer troligen två månader

Nu avvaktar vi dom som kommer att dröja två månader. Jag känner i alla fall att vi har gjort allt vi har kunnat.

En intressant detalj är att under domstolens besök fanns en enda tidning på plats. Det var jordbrukarnas egen tidning, LRF-ägda Land.

Just det är en enorm skillnad sedan vi flyttade från Sundsvall. Då ringde det nästan varje vecka någon journalist som ville snacka om det sportsliga. 

Det är märkligt att det aldrig händer nu mer utan jag får bara frågor om standskyddet från lokala pressen.

Stallet går dock som tåget rent sportsligt. Därför lastar vi en full buss upp till Bodens traditionella kvällstrav. Det är alltid en trevlig kväll och de gör ett toppjobb både med tävlingarna och arrangemanget med en publik som håller humöret uppe i alla väder.

Tipsen till lördagens V75-tävlingar:

V75-1: 2 Whitehouse Express blir favorit men jag har inte gett upp utan hoppas att med rätt lopp kunna utmana med min 5 Officer C.D. Ett lås!

V75-2: Här har vi en osynad favorit i 7 Lacquer and Lace som kommer att få bekänna färg. Ett bra motbud är min egen 15 Geisha Sund som har både form och hårdhet från Paris. 8 Orkide C.D.  är speedig och kan vara en skräll med Örjan.

V75-3: Bra förutsättningar för min egen 4 Gianluca Boko som var fin i lördags. Det här kan vara en bra spik. Har dock respekt för kapabla 2 Easy Tiger Pellini och 9 Jaques Noir.

V75-4: Svårt. Jag tippade favoriten 2 Art Nökkve senast men jag tycker han står klart tuffare till denna gång. 10 Tangen Haap är bästa hästen och går ned i klass, men det kan strula härifrån. Kuskförstärkta 7 Guli Storm  kan vara en rolig outsider.

V75-5: Favoriten 7 Louie Brodde kan vinna från ledningen men det är långt ifrån säkert. Låser på fyra streck med kapabla 2 Copimade tillsammans med mina egna 9 Annabelle Dimanche och  10 Angle of Attack.

V75-6: Öppet lopp där tipset går till 4 Don Juan Sisu. Han vinner ofta och kan dra nytta av sin styrka trots distansen. Gardera vad börsen tillåter, främst med 2 Holdyourhorses, 3 Pacific W.F. och 5 Västerbo Grobois.

V75-7: Svårt att gå emot 2 Propulsion som har fått rätt förutsättningar här. Det kan vara en tänkbar spik. Den som letar skräll tar med min 1 Kadett C.D., 3 In Vain Sund och 9 Anna Mix.