Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Det är dags att slopa jänkarnvagnarna

Den senaste månaden har debatten om vagninfo gått het i spelarkretsar.

Jag har en lösning på problemet.

Det är dags att vi slopar jänkarvagnarna!

Utrustningsinformation i form av barfota, jänkarvagn och huvudlag har fått allt större vikt för spelarkårens analyser av loppen. 

Och visst har hästarnas utrustning betydelse.

Och visst är spelarna en av de viktiga kundgrupperna som behövs inom travet. Jag förstår även att de kan känna sig lurade när tränare skryter om utrustningsändringar i vinnarcirkeln. 

Men spelarna måste samtidigt lära sig att förstå sporten. En jänkarvagn, eller mer vardagligt bike, är en sulkytyp som gör skillnad på vissa hästar. Men enligt min erfarenhet är det bara en mindre andel som verkligen förbättras av bike. 

Som tränare har man 1 000 bollar i luften. Ska de krav som ställs upp på en helt ny nivå där vi tvingas besluta om utrustningen flera dagar innan start är det bättre att skippa det helt. 

Kan inte ST stå emot de mest högljudda kraven kan de lika gärna helt förbjuda användandet av bike.

Ska vagninfo anmälas måste det gå att lösa samtidigt som skorna på tävlingsdagen så att spelarna blir nöjda.

Personligen är jag i alla fall beredd att sluta använda bike. Nu har det varit full gasning i Sverige under 7-8 år och vad är resultatet?

Inget positivt för publiksiffrorna.

Inget positivt för aveln.

Inte heller för djurens hållbarhet.

Ett ekipage i bike stökar dessutom genom storlek och utformning till det i loppen oavsett volt eller autostart. Se på Frankrike och inför förbud för vissa mått.

Sedan har jag full förståelse för de som nu chansar med bike och helstängt med tanke på de enorma pengar som finns i våra unghästlopp. Men varför inte låta tränarkompetens avgöra i stället och tävla i vanliga vagnar? 

Jag hittar faktiskt inget positivt med att använda bike. Dags att vi slopar jänkarvagnen!

I onsdags kvalade jag in två hästar, Spickleback Face och Transcendence, till Derbyt efter att båda vunnit sina försökslopp.

Att ha två till start i vårt största lopp för fyraåringar är naturligtvis kul. Derbyt är dessutom ett lopp med många positiva minnen för stallet genom åren med både segrar och bra placeringar. 

Också roligt att se vilket bra tillskott den backe vi har byggt på träningsanläggningen har blivit. Stallet håller verkligen fin form för dagen. 

Jag ser fram emot nästa söndag med tillförsikt.

V75-tipsen

Nu till lördagens V75-omgång på Bergsåker:

V75-1: Favoriten 7 Laskari var bra i debuten i ny regi och har vettig chans. Garderar dock med framspåren då många verkar sugna.

V75-2: 5 Månprinsen A.M. brukar hålla som spik och på 2 640 vinner han.

V75-3: Lurigt i silver. Min rank är 7 Nobel Amok, 2 Mellby Drake, 8 Handsome Brad och 9 M.T.Joinville.

V75-4: Det känns som att 7 Dear Friend är lite streckad mot chansen, kul chansspik. Garderar man så ta 2 Uraia, 12 Millie Millionaire och stallets 14 Ginny Weasley.

V75-5: 1 O’Man Flax ser verkligen formstark ut och den modige spikar. Spåret kan dock ställa till det och då har många chans, glöm inte 8 Logo Light.

V75-6: Min 12 Tesio gillar distansen men det gör 9 Alfas Dimitri och 10 Uppohoppa också. Bra lås på tre hästar.

V75-7: 7 Readly Express blir stor, stor favorit. Men det är rätt, han vinner!