Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Därför gör ”bike” mest skada

I min förra krönika skrev jag att vi borde följa efter Frankrike och förbjuda jänkarvagnarna även i den svenska travsporten.

I veckan ska jag ge några konkreta exempel på varför bike mest gör skada.

Jag ser verkligen inget positivt med den utveckling vi har haft inom den svenska travsporten där var och vartannat ekipage nu tävlar i jänkarvagn, mer vardagligt kallat bike.

Här är några exempel på negativa följder:

Strul i loppen. Jänkarvagnen är smalare, ligger du då på innerspår i en vanlig sulky bakom ett bike-ekipage måste du välja mellan att köra innanför bangränsen, med böter som påföljd, eller störa utvändigt ekipage. Samma problem om du ska följa en bike som går på i tredjespår.

Större olycksrisk. Olycksrisken är enormt mycket större i en bike där sikten är sämre och sitter man bakom en het häst så saknas möjlighet att släppa upp den. Kolla på vilka fruktansvärda olyckor som kan bli i jänkarvagnens hemland USA.

Orättvist i voltstart. Eftersom en bike är längre innebär ett par bike-ekipage i volten att några andra automatiskt tappar chansen till en bra start.

Jag tycker att vi borde förbjuda bike helt i voltstart och åtminstone införa ett totalstopp för hästar under fem år. 

Låt unghästarna tävla på lika villkor, inte minst för hållbarheten.

Ett motargument mot förbud är att vi har en stark tränarkår som kan avgöra själv. Men det man gör för egen vinning är inte alltid rätt val. Och med de enorma pengar vi har i unghästloppen förstår jag den som inte tycker sig ha råd att stå på sidan när konkurrenter går all-in för att spränga banken.

Även med en reglering går det att köra särskilda bike-dagar med endast bilstart för alla som verkligen bara måste få kasta loss och gasa någon gång i månaden, däribland elitloppshelgen.

Tror inte förbundet ser något positivt med bike. ST får gärna ringa om jag missat något!

Frankrike har också barfotaförbud för treåriga hästar vilket även det har debatterats här hemma. Jag tycker det räcker med att förbjuda barfota runt om som ger det explosiva, vi tränare måste få balansera för hästens bästa och då krävs ibland att ta av fram eller bak. Våra banor är inte jämförbara med deras och våra lopp går snabbare.

Är själv i Frankrike nu, på auktion i Deauville. Ett klassigt arrangemang att ta efter. Men eftersom prispengarna i den svenska modellen nu är så otroligt bra köper jag färre franska än förr.

***

Berghs V75 tips inför lördag 

V75-1: 9 Quality Tilly har passande läge på lång distans. Spik eller alla?

V75-2: 1 Fame Boko har perfekta förutsättningar men ston och favoriter är sällan bra spikar. Gardera med 11 Indoor Voices och 15 Ginny Weasley.

V75-3: 1 Emile Zola Sisu är starkast i gänget men låg klass och strulrisk från innern gör att jag garderar. Först med 6 Kapish G.L. och 7 Roofparty.

V75-4: 7 Guli Tor är inte favorit men ett bra spikförslag. Tror både häst och kusk kommer gilla mötet.

V75-5: 3 Disco Volante gillar förutsättningarna men risk att 4 Cab Hornline kan lura favoriten på ledningen? Ett bra lås på spetshästen.

V75-6: Återigen ett bra lås, nu på tre hästar. 5 Makethemark, 9 Muscle Hustle och 2 Diamanten.

V75-7: Tipset till 6 Dreamboy As men lurig avslutning som luktar skräll