Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Attityden är fel - hur tänker man?

Ibland hamnar man i kläm av saker man inte själv rår över.

Attityden till en plats i Elitloppet är en sådan.

Länsstyrelsens myndighetsutövning är en annan.

Utländska flagghästar prioriteras lite väl mycket för min smak vad gäller att få wild card till Elitloppet. Gångna helgens play off-lopp i USA och Finland höll ärligt talat ingen större klass.

På Meadowlands slogs nio mopeder om chansen att delta i det finaste vi har utan att behöva visa de tider som krävs. Visst var Resolve bra och Åke Svanstedt är såklart en attraktion i Elitloppet, men förutsättningarna måste vara rättvisa. När man samtidigt här hemma skriver ut propositioner där tolv hästar ska slåss om en elitloppsplats på open stretch-banan Åby.

Hur tänker man? Med för årstiden normalt tempo i täten kommer det att krävas en 08-tid för att vinna från bakspår.

Jag undrar hur många på Svensk Travsport som kan tidtagning med den propositionen?

Utan hagar riskeras hela projektet

Jag har tidigare tagit upp frågan med den överklagan som legat hos länsstyrelsen mot mina nybyggda hagar här i spalten. I veckan kom ett tungt besked i den frågan som eventuellt kommer innebära att hagarna måste flyttas.

Länsstyrelsen upphävde nämligen den dispens för hagarna som kommunen utfärdat. Knäckfrågan är allemansrätten och tydligen gör de bedömningen att hagar av trä är mer störande än de stängsel av taggtråd och el som fanns när det tidigare gick 150 kor här på gården.

Jag tycker naturligtvis att det känns mer än trist att man inte har större förståelse för vad vi försöker skapa. Bland annat skissar vi på ett stall tillsammans med den nya klinik som byggs där ungdomar och handikappade ska få umgås med hästar, men utan hagar riskeras hela projektet.

Jag vill dock betona att man från kommunens sida har varit fantastiskt tillmötesgående, men nu är det som sagt var nya bedömningar som gäller. Sista ordet är dock inte sagt än.

Jag chansar bort favoriten i V75-2

Mina tankar om morgondagens V75-omgång från Åby:

V75-1: 9 Fridericus är favorit, men jag sätter ett frågetecken för distansen. Tipset till 1 Kemas Magic som är obesegrad från ledningen och glöm inte 8 Sir Ratzeputz som flög fram senast.

* * *

V75-2: Favoriten 11 Eldrick Boko är redan finalklar och från bakspår chansar jag bort den. Låser istället på 3 Talassio som var fin barfota senast och trolige ledaren 6 Legend Brodde.

* * *

V75-3: Chanstipset till 2 Hillustrious som Erik Adielsson har läge att göra en "smash and grab-kupp" med. 10 Nahar och 11 On Track Piraten kommer att avsluta bra och ska naturligtvis med på kupongen.

Malkin är en rysare i V75-4

V75-4: Favoriten 8 Erik Sting är bra men här är det annan klass och besvärligt läge. 12 Malkin är rysaren.

* * *

V75-5: Favoriten 1 Treasure Kronos har läget och Christoffer Eriksson kan välja om han vill köra i ledningen eller utnyttja open stretch. Min 2 Angel Rain och 3 Natalie de Vie är rysare.

* * *

V75-6: Lurigt. Mitt tips går till 2 Shogun D.K. som står rätt till.

* * *

V75-7: 4 Uncle Lasse är en bra spik. Känns tryggt med Örjan Kihlström.