Foto: TGN TVFoto: TGN TV
 Foto: TGN TV
Foto: TGN TVFoto: TGN TV
 Foto: TGN TV
Malin Foto: TGN TVMalin Foto: TGN TV
Malin Foto: TGN TV
Madelen Foto: TGN TVMadelen Foto: TGN TV
Madelen Foto: TGN TV

Berås: 'Så nära döden har jag aldrig varit...'

Publicerad

Malin och Madelen Berås, 26 och 25, är två av Skandinaviens bästa montéryttare och riktiga stjärnor i sin sport.

Men att det gick så väl var långt ifrån självklart – båda har nämligen varit illa ute.

– Jag höll på att drunkna faktiskt. Det var väldigt allvarligt, så nära döden har jag aldrig varit, säger Madelen till tgn.no.

Systrarna Berås är flitigt förekommande inom travet och montén. Båda är aktiva både som kuskar och, framför allt, montéryttare – och gör det med framgång.

De är även omtalade vid sidan om banan, då Malin blivit avstängd på grund av en spelreklam, och Madelen vann norska Paradise Hotel 2011.

I söndags gjorde Malin Berås comeback efter avstängningen – men fick se sig slagen av systern som slutade tvåa, medan Malin kom fyra i loppet.

Kunde slutat mycket värre

I en stor webb-tv-intervju på norska travsajten tgn.no berättar systrarna öppenhjärtigt om sina liv och erfarenheter.

Bland annat avhandlas hur mycket pappa Arild har betytt – men även vilka skador de båda dragit på sig.

Och det är där någonstans det börjar bli dramatiskt.

Först berättar Malin Berås att hon blev sparkad i huvudet när hon var liten av häst.

– När jag var fyra år blev jag sparkad i tinningen. Jag hade fått en ny gräklippare av mamma och pappa så jag gick in i hagen och skulle klippa. Men det gick inte så bra. Det slutade nästan med ett blint öga, säger hon.

Madelen nära att drunkna

Det fortsätter med att även Madelen Berås berättar en skräckhistoria om hur nära döden hon var.

– Jag höll på att drunkna faktiskt. Det var väldigt allvarligt för så nära döden har jag aldrig varit. Det är faktiskt sant.

– Det var på vintern, jag skulle dricka lite med hästen, så pressade jag honom lite för jag tänkte att han var lite hungrig efter träning. Då bara flippade han ur och hoppade ut i vattnet med mig och simmade ut. Det var på gränsen till is på vattnet.

Som tur var fick historien ett lyckligt slut, och den som hade orsakat incidenten från början var också den som räddade det hela – nämligen hästen.

– Jag höll på och ramla av hästen och ner i vattnet men med mina sista krafter så höll jag mig kvar och han räddade mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag