Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekräftat: Tingsryd får upplopp på 300 meter

Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media/KANAL 75
Tingsryds nya upplopp blir Sveriges längsta
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/KANAL 75

Sveriges enda milebana får Sveriges längsta upplopp. 

Det bekräftar nu Tingsryds ordförande Sven-Åke Gustafsson för SportExpressen. 

Senast 2022 hoppas man få arrangera minst en V86-tävling på banan. 

– Jag tycker synd om trav-Sverige om de inte får se lopp från Sveriges enda milebana, säger banans ordförande Sven-Åke Gustafsson. 

Tidigare i år kunde SportExpressen berätta att travbanan Tingsryd hade långt gångna planer på att förlänga sitt upplopp till 300 meter. 

Tingsryd, som redan är landets enda milebana, skulle alltså få Sverige längsta upplopp. Det nuvarande mäter 218 meter. 

Nu är det klubbat och klart. Den första maj nästa år arrangeras det första loppet med ett upplopp på 300 meter. 

– Det är en härlig utmaning. Det blir det i särklass längsta upploppet. Vi har haft enkäter med tränare och kuskar och vi kan konstatera att alla vill ha det. Vi hade en enkät vår sista GS75-dag och då vara 62 av 63 aktiva positiva. Den sista var tveksam. Så det var ett gott stöd, säger Sven-Åke Gustafsson, ordförande på travbanan. 

Målet nu är att få arrangera V86 och V75 så snart som möjligt. 

– Jag tycker det är givet. Vi kan erbjuda travpubliken något annorlunda. Det blir en helt annan typ av tävling. Jag hoppas verkligen trav-Sverige tar åt sig och vill utnyttja vår bana, säger Sven-Åke Gustafsson. 

Hoppas få minst en V86-tävling 2022

Vad säger Svensk Travsport? 

– Jag har lagt fram våra synpunkter. Men det är väldigt traditionstyngt. De banor som en gång har fått tävlingar vill inte lägga ifrån sig. Jag förstår det. Men vi har kommit sist in som bana och då är frågan vad vi har för möjligheter. Det går exempelvis tävlingar utomlands i bland, då tycker jag man borde förse Sveriges banor först. Framför allt när vår bana är så annorlunda. 

Så inget tydligt svar? 

– Jag ansökte om att kommande år få en V86- eller V75-omgång. Förklaringen blev att det inte räcker till och att tävlingsschemat redan är satt. Jag kan inte trolla med knäna men vi vet att vi klarar av det. Nu gäller det bara att få med sig övriga trav-Sverige. 

Men 2022 hoppas och tror Sven-Åke Gustafsson på minst en V86-dag. 

– Jag hoppas vi sått ett frö inför 2022 och åtminstone får en V86-tävling. Det lät som att den möjligheten finns. Sedan förutsätter jag att det kommer en V75:a efter också. 

Stor investering: ”Klarar av att betala” 

Sven-Åke Gustafsson berättar att banan gjort stora investeringar – men att han samtidigt är frustrerad över hur mycket tradition spelar in när tävlingsschemat sätts. 

– Vi kommer också investera i förbättrad startbil, nya kameror och nytt domarhus. Det är stora investeringar vi gör. Men vi har på fem år lyckats samla ihop till en bra ekonomi, så vi drar inte på oss något utan klarar av att betala. Vi är på banan, sedan gäller det att vi ska få tävlingar. 

– Jag tycker synd om trav-Sverige om de inte får se lopp från Sveriges enda milebana. Det bygger mycket på tradition. Men när ska vi få chansen då? Vi kan erbjuda något speciellt. Kuskarna vill ha det, hästfolket vill ha det och publiken vill ha det.