Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftiga Sverigedissen: ”Förtjänar inte min häst”

Jean-Michel Bazire skulle ha skickat träningsadepten Dorgos de Guez till Sverige för att starta i Elitloppet – men så blir det inte.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Elitloppsförsök två från förra året.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Jean-Michel Bazire skulle ha skickat träningsadepten Dorgos de Guez till Sverige för att starta i Elitloppet – men så blir det inte. 

Senaste tidens diskussioner kring det svenska drivningsreglementet är en av anledningarna till att den franska tränaren backar från sin inbjudan. 

– Jag blev chockad när jag läste Bazires ord, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot till Travronden.

Det har blossat upp en debatt kring travsportens tävlingsreglemente och måldomares bedömningar sedan Paralympiatravet på Åby. Franske kusken Eric Raffin dömdes då en förseelse bakom vinnande Délia Du Pommereux, då han ansågs höja handen ovanför axeln vid spödrivning. 

Det ledde till att ägaren till hästen blev upprörd och valde att tacka nej till en elitloppsinbjudan i protest. Bestraffningen överklagades men nyligen kom Överdomstolens beslut att påföljden kvarstår. 

”Tråkigt för Solvalla”

I helgen blossade ännu en drivningsdiskussion. Det då Robert Bergh blev avstängd för övrigt felaktig drivning, således får han inte köra under elitloppshelgen och stängde då dörren till storloppet för sin supertalang Hail Mary. 

Och det skulle visa sig vara en incident för mycket för Jean-Michel Bazire som nu väljer att stanna hemma, det skriver Travronden och refererar till franska Paris-Turf. 

För den franska tidningen förklarar Jean-Michel Bazire, som själv uttalat att han inte vill köra i Sverige, att han kommer att hålla sin elitloppshäst Dorgos de Guez hemma. 

– För det första har Dorgos bara startat en gång tidigare över sprinterdistans och i Elitloppet är det dessutom två heat över 1600 meter. Sedan vill jag heller inte tävla med Dorgos i Sverige med tanke på det som hänt på slutet, säger Jean-Michel Bazire och fortsätter: 

”Blev chockad”

– Senast var det Robert Bergh som blev avstängd för att han bara drev sin häst enbart med tömmarna, det kan ju aldrig skada en häst på något sätt. Jag förstår inte deras regler. Mitt beslut är tråkigt för Solvalla och deras sportchef, men Dorgos förtjänar inte att tävla i Sverige. 

För facktidningen Travronden berättar Solvallas sportchef Anders Malmrot om överraskningen kring Bazires nobb.

– Det kom som en chock för mig.