Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Båth om Oaksfavoriten: ”Då kan det gå vägen”

Foto: Maria Holmén
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Svante Båth är som vanligt en av huvudpersonerna när det vankas stora unghästlopp på Solvalla. 

Han tror sig ha en outsider i Kriteriefinalen och tränar favoriten Barbro Kronos i Svenskt Trav-Oaks. 

– Hon har egentligen aldrig gjort mig besviken, säger Svante Båth.  

Elitloppet i all ära. Frågar du unghästsspecialisten Svante Båth så råder det inga tvivel om att Kriteriehelgen tillsammans med Derbyhelgen är en given höjdpunkt för honom som travtränare. 

– Elitloppet är störst internationellt men när det handlar om Derbyt och Kriteriet har du en chans och ett klockslag när allt ska lyckas. Därför betyder det väldigt mycket, säger han. 

”Då kan det gå hela vägen” 

Inför lördagens travfest på Solvalla är han framför allt i fokus inför finalen av Svenskt Trav-Oaks, där Båth tränar Barbro Kronos som tillsammans Daniel Redéns Beauty Kronos och Timo Nurmos Hoboken AM gäller som favorit att vinna loppet. Barbro Kronos startar från spår fyra i loppet. 

– Hon har egentligen aldrig gjort mig besviken. Hon var bra när hon vann E3 och jag var väldigt nöjd med henne i försöket. Det blir ett tufft lopp men har hon lite tur på vägen så kan det gå vägen, säger Svante Båth. 

Håller du med att hon bör gälla som en av loppets favoriter? 

– Jag tycker hon är en av tre som kan vinna. 

”Långbent dam som rör sig elegant” 

Hur ser du på konkurrenterna? 

– Det finns flera och när det handlar om treåringar kan vissa som visat framfötterna vara lite slitna och ibland vet man inte var botten finns. Hoboken AM har exempelvis vunnit alla sina lopp, där vet vi inte var botten finns än, säger han. 

Hur skulle du beskriva Barbro Kronos som häst? 

– Det är en långbent dam som rör sig elegant.

I samma lopp startar även stallets Beware Kronos från spår sex, men med henne är Svante Båth inte lika optimistisk. 

– Hon var inte aktuell för det här loppet för någon månad sedan men har gått framåt varje gång och utvecklats precis som vi velat. Tack vare det tog hon också en finalplats. Fördelen är att hon inte varit ute i så hårda gäng, så hon kanske inte är så sliten, säger han. 

Outsider i Kriteriefinalen: ”Inte orealistiskt” 

I Svenskt Travkriterium fick Svante Båth med Twigs Honor med till final. En häst som blandat och gett under året. 

– Han började sin säsong som en Kriteriehäst men dippade efter ett par starter. Det var lite svårt att sätta fingret på vad som var fel. Han fick en omstart och fick börja om litegrann. Men i de tre sista starterna har han varit jättebra. Han har kommit tillbaka på ett väldigt bra sätt. 

En möjlig outsider i loppet? 

– Jag tycker egentligen det. Tar du Robert Bergh häst (Head Run), som räknas som en av favoriterna, så var vi inte långt efter honom i mål. Det är inte orealistiskt att han ska kunna dyka upp där framme. Men det gillar att vi hamnar bra till från spår sex, säger han.