Bästa hästen vinner sällan

Publicerad

Rankad långt ned!

Men en hungrig Midnight Hour gav svar på tal.

Och tog hem Åbys Stora Pris efter skiljeheat.

Det krävdes ett tredje och avgörande lopp innan årets vinnare av huvudloppet korades.  

Midnight Hour tog hand om ledningen och fick Muscle Hustle i rygg. Efter ett långsamt första varv, (1.21), blev avslutningen vesselsnabb. Muscle Hustle försökte, men gjorde det förgäves. 

Midnight Hour gick enkelt undan tillsammans med Iikka Nurmonen.

– Midnight Hour kändes bra och svarade Robert Berghs häst sista 200, sa segerkusken efteråt.

Tränar gör pappa Ossi:

– Det är det största loppet jag har vunnit och jag är mycket stolt.

Förhoppningsvis var det sista upplagan av Åbys Stora Pris över kort distans.

Mycket talar för att upplägget ändras.

Istället för två försök - och eventuellt skiljeheat - med omvända startspår - blir det troligen ett lopp över lång distans. 

Det uppskattar jag. Långlopp är oftast händelserika och dramatiska.

Vi har dessutom redan gott om storlopp över den korta häcken. Startfältet till Åby Stora Pris var överlag mediokert i år. 

Dock ska ingen skugga falla över försöksvinnarna Midnight Hour och Muscle Hustle.

Iikka Nurmonen skrällde bakom den kommande vinnaren Midnight Hour i det första heatet. Som avgjorde på lätta fötter när chansen kom från rygg på ledaren via open stretch. Turno Di Azzurra spurtade strålande från kön och Whitehouse Express kom med pigg avslutning. Därbakom svek merparten av deltagarna.

Volstead kastade in handduken i början av upploppet. 

Canari Match orkade inte efter ett lopp utvändigt ledaren. 

Nahar var aldrig med chans och Muscle Hustle galopperade tidigt.

–  Det var mitt fel. Jag körde upp i Peter Untersteiners stänkskärm och min häst blev lite rädd och galopperade, sa Robert Bergh.

Revanschen kom i Heat B.

Muscle Hustle höll enkelt upp ledningen från innerspåret. Han såg slagen ut i början av upploppet men vann säkert sedan det norska huvudlaget åkte ned över upploppet.

Turno Di Azzurra gjorde de bästa insatserna i försöken, men blev ”bara” tvåa i heaten.

Hans svaghet är att han inte är explosiv från start. Om fuxen varit startsnabb hade han varit en häst för den yttersta eliten.

Och det är som bekant sällan som bästa hästen vinner loppen.

---

Jag var på plats på Meadowlands förra lördagen och såg för första – och kanske sista gången – Hambletonian.

Det var vidrigt att se hur kuskarna drev hästarna. 

Det lät ännu värre när körspöna ven upploppet ned.

Jo, jag är medveten om att det är tillåtet att ge enhandare på Meadowlands, men hoppas verkligen att de styrande med ägaren Jeff Gural i spetsen ser till att den här stenålderskulturen försvinner omgående.

”Endast” en kusk inom V75-spelet straffades för felaktig drivning på Åby i går.

Det var dock en för mycket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag