Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Backe: ”Det kommer aldrig att hända igen”

Hasse Backe, tv-profil och delägare i hästen Greenshoe
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Greenshoe tillsammans med sin tränare Marcus M Melander
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Greenshoe gjorde succé som unghäst i USA.

Nu ska den treåriga hingsten, som värderas till 140 miljoner kronor, ägna sig åt avelsarbete. 

– Jag kommer nog att sälja större delen av mina betäckningsrätter, men jag kommer att behålla en eller två, säger Hasse Backe, som äger hästen tillsammans med bland annat Lasse Granqvist.  

Marcus Melanders träningsadept Greenshoe imponerade stort i USA. På 17 starter blev det tolv segrar och cirka 13 miljoner kronor – men nu väntar en ny karriär för superhästen. 

Sedan en tid tillbaka är hingsten uppstallad på Hanover Shoe Farms där han ska ägna sig åt avelsarbete i stället. 

Greenshoes värde som avelshingst är högt, tidigare kunde SportExpressen berätta att hästen har ett värde på otroliga 140 miljoner kronor. 

– De håller på att testa honom i dag (onsdag), så sista november eller första december får vi exakt besked på hur fertilitetstester ser ut och om han fungerar med fryst sperma eller inte, säger fotbollsprofilen och delägaren Hasse Backe. 

”Det här kommer aldrig att hända igen” 

Vad ser du framemot i just den här delen av hästens karriär? 

– Jag kommer nog att sälja större delen av mina betäckningsrätter, men jag kommer att behålla en eller två. Jag är väldigt sugen på att betäcka här i Sverige, en eller två bara för att se hur den första avkomman ser ut. Det är otroligt kittlande. Vi har kollat väldigt noggrant vad han passar på och det är lite småintressant att han passar på Muscle Hill-ston också. Det blir väl att titta på det som det ser ut. Vi är en liten bit på väg. 

I Sverige betalar man avgift per föl när man betäcker sina ston. Men i USA ser det annorlunda ut. Där har man syndikat där många av de största uppfödarna kan köpa betäckningsrätter i hingsten. 

– Det kommer att vara väldigt få betäckningar i Europa första året så det blir ganska exklusivt på det viset, säger Hasse Backe som ser framemot den första avkomman i Sverige – och kan till och med kommer stå som uppfödare. 

Det måste vara roligt att få så mycket återbäring på en häst. 

– Ja, det här kommer ju aldrig att hända igen. Den saken är ju klar. Lasse och jag sa det att på något sätt måste vi starta upp lite avel i alla fall och se vad det blir. Vi vill följa upp Greenshoe helt enkelt. Det är jättespännande.