Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Backe: "Det har
bara gått ner..."

Foto: NILS PETTER NILSSON
Dominion Beach Foto: Simon Hagen
Foto: ANDREAS L ERIKSSON

Hasse Backe är en av Sveriges mest kända fotbollstränare – men har också ett stort travintresse.

På lördag startar hans Dominion Beach i storloppet Kungapokalen på Åby.

– Jag är ofattbart överraskad, det är en helt annan häst i år, säger Backe.

Hans "Hasse" Backe har en diger meritlista som tränare i ryggen. Med uppdrag som assisterande tränare i Manchester City samt huvudtränare för bland annat New York Red Bulls och Finlands landslag är han en av de mest namnkunniga svenska tränare de senaste decennierna.

Men vid sidan av fotbollsplanen har Backe ett annat stort intresse: Trav. Han har ägt många travhästar genom åren, och har åtminstone två lovande hästar i antågande nu.

Startar i kungapokalen på lördag

I helgen är det dags för fyraåringen Dominion Beach att ställa upp i Kungapokalen. Från spår sju ställs han, tillsammans med Per Lennartsson i sulkyn, mot bland annat stjärnan Makethemark.

– Bricka sju är lurigt, jag får lite ångest från när vi hade bricka sju i Hambletonian när Björn Goop laddade, säger Backe och fortsätter:

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

– Normalt så är han ju väldans startsnabb, och känslan har varit att han faktiskt öppnat bättre utifrån. Men jag tror det blir samma balans som i försöket. Jag skulle ranka honom fyra-femma kanske.

"Jag är ofattbart överraskad"

Efter en del småstrul på tävlingsbanorna i USA har Dominion Beach nu alltså åkt till Sverige för att tränas av Stefan Melander. Där har utvecklingen gått åt rätt håll, menar Backe – som äger hästen tillsammans med Unibet-miljardären Anders Ström och den norska tv-profilen Morten Langli:

– Jag är ofattbart överraskad, det måste jag säga. Det är en helt annan häst i år. Visst gjorde han det skapligt i USA, men jag tyckte han var väldigt oberäknelig. Så det är ingen tvekan om att Melander och company fått honom lugnare framför allt. Det har varit två jättebra starter här, fantastiskt bra.

Foto: Andreas L Eriksson

Höga förhoppningar på Enterprise

Men förutom Dominion Beach har Backe även en ännu större talang på andra sidan Atlanten: Enterprise. Treåringen har tagit tre raka segrar, och nu hoppas kretsen på superloppet Hambletonian i höst.

– Der ju för fan ut som en Hambo-vinnare! Herrejesus. Jag har fått mycket indikationer från USA där de säger att han kan vara favorit till Hambletonian. Jag gillar den som fan, en helläcker häst verkligen.

Men samtidigt finns en gnagande oroskänsla gällande såna topphästar, menar Backe:

– Det enda man hoppas är att han håller ihop. Där har man blivit luttrad när någon har gått bra och sen pang så är det gaffelbandet. Så den oron känner man: 'bara den får hålla ihop'. 

Foto: Anna Bergkvist

"Inte i närheten av plus minus noll"

Nu ser det alltså bra ut på hästägarfronten – men det har inte alltid varit lika positiva tongångar kring hästarna för Hasse Backe. 

– Det har bara gått ner. Fyfan, alltså, jag gör det ju för att jag gillar sporten. Jag skulle vara jäkligt glad om jag gick plus minus noll - men det är inte i närheten. Jag har inte torskat lite pengar direkt, säger fotbollstränaren, som inte vill gå in på några exakta summor.

Även spelintresset finns där, även om sporten går i förstahand.

– Jag följer det noga skulle jag vilja säga, lirar V75 varje vecka och ibland V86. Det har blivit några vinster på över 100 000, men de är sällsynta. Det är jäkligt svårt alltså!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!