Avvisar kritiken: ”Ingen ny taktik”

ST:s vd Maria Croon.
Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media
Johan Untersteiner.
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Johan Untersteiner döms för djurplågeri.

Nu reagerar Svensk Travsports vd Maria Croon mot utfallet.

– Jag blev förvånad över att domen blev som den blev, säger hon.

Johan Untersteiner är landets största travtränare med hela 225 hästar på sin träningslista och har i år kört in över fem miljoner kronor till stallet.

Under onsdagen dömdes Untersteiner till dagsböter i Göteborgs tingsrätt för två fall av djurplågeri.

Bakgrunden till domen kommer från två travlopp, ett på Jägersro i november 2020 och ett på Åby i mars 2021, där Untersteiner anklagades för att ha utdelat slag mot sina hästar med sitt körspö.

– Vi tycker domen är fel och vi kommer att överklaga, säger Untersteiner själv efter domen.

”Inte hunnit prata med honom än”

Svensk Travsports vd Maria Croon säger att hon överraskades av domens utfall.

– Jag är förvånad. Tidigare liknande fall har stannat vi brott mot djurskyddslagen eller fått friande dom. Jag har inte hunnit prata med Johan än men kommer försöka nå honom under dagen, säger hon.

Polisanmälningarna i de båda fallen kommer från länsstyrelserna i Västra Götaland och Skåne.

I samband med åtalet mot Johan Untersteiner i höstas menade Untersteiners advokat Jesper Arvenberg att länsstyrelsen trappat upp sin bevakning mot travsporten och att fler polisanmälningar mot utövarna är att vänta.

– Myndigheterna har länge velat ha en dialog med sporten men känner sig nonchalerade av förbundet, Svensk Travsport. Nu provar länsstyrelserna med en annan taktik och jag vet att det ligger en handfull liknande fall och väntar på prövning i landets domstolar, sade han då.

Svaret: ”Ingen taktik”

Något ökat tryck på travsporten utifrån upplever Maria Croon emellertid inte, utan pekar på att djurskyddslagen skärptes för några år sedan.

– Med det kommer ju också ökade krav på hur vi ska agera som sport och gentemot hästarna. Travsportens reglemente har redan innan den här domen skärpts avseende hur körspöet får hanteras, vilket är i linje med nya djurskyddslagen och dess förarbeten.

SportExpressen har sökt länsveterinär i både Skåne och Västra Götaland utan framgång. I stället hänvisas vi till ett mejlsvar från Charlotte Weicker, funktionschef för förprövning och veterinära frågor i Västra Götaland – som nekar till att någon ny taktik utformats.

”Länsstyrelsen har som skyldighet att anmäla misstanke om brott när vi får sådana uppgifter till oss. Ärendet har nu prövats i tingsrätten med fällande dom. Länsstyrelsen har inga synpunkter på domen som sådan”, skriver Weicker.

Den tilltalades advokat menar att ni utövar en ”ny taktik” gentemot travsporten. Stämmer det, och vad går i sådana fall den ut på?

”Länsstyrelsen har ingen taktik utan vi agerar utifrån vår skyldighet att anmäla misstanke om brott. I övrigt hänvisar vi till tingsrättens dom”, skriver Weicker.