Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Att föda upp och sälja är framtiden

Vi tränar en av finalisterna i Svenskt Travderby.

Men har fött upp en till.

Det är där jag ser vår framtid.

Det var många hästar som gjorde bort sig i kvalen till Svenskt Travderby. Men tänk på att det är tufft att gå upp ett år. Från två, till tre, från tre till fyra och från fyra till fem. Hästarna utvecklas olika.

Jag tror att det beror mer på det än diskussionen kring om de tävlat för hårt barfota. Jag påminner om att hästarna föds så.

***

Det föds 3 500 hästar per år. Därför är vi glada över att ha två i finalen: Output Pressure, som vi tränar själva, och Transcendence, som hamnade hos Robert Bergh. 

Att föda upp och sälja hästar är vår framtid. Mer som Menhammar. Vi tror mycket på avelshingstarna Nuncio och Uncle Lasse. Vår första årgång från gården i Heby är den här med finalisterna. 

Det har aldrig gått hästar där förr, jag tror det är som bäst då, efter många år blir det inte samma kick i uppfödningen. Tror jag i alla fall.

***

HÄR ÄR MIN GENOMGÅNG AV DERBYFÄLTET:

1. CHIANTI... förutom våra egna uppfödningar, så håller jag så klart på denna efter Scarlet Knight. Vann säkert i försöket. Kommer vara med i segerstriden.

2. TRANSCENDENCE... är hur stark som helst. ”Bergharn” ser ut att ha fått en riktig formtopp på denna, trampar han i väg så har han också chans.

3. MELLBY FIRE... är startsnabb, en av många som har lite chans, även om jag inte tror det räcker ända fram.

4. SON OF GOD... är lite trög av sig, även om Redén tränar tror jag inte att detta är ettan i mål.

5. WHO’S WHO... det verkar som Pasi Aikio fått honom i jätteform, Örjan Kihlström verkar jättenöjd, berättigad favorit i loppet.

6. SPICKLEBACK FACE... gick bra i försöket, men inte nån av de hetare här.

7. THE BUCKET LIST F... går bra hela tiden, men står långt ut här, och får det för tufft.

8. SPEEDY FACE... överraskade många i försöket, och kan nog vara längre fram än en del tror här med rätt resa, trea-fyra?

9. OUTPUT PRESSURE... har utvecklats oerhört, ibland lallar jag lite för mycket med hästarna som treåringar, det kanske inte är ekonomiskt smartast, men de brukar kunna komma i gång ordentligt senare som den här har gjort.

10. BO C... vinner inte härifrån.

11. PEAKADILLY... gick också bra i försöket, men räcker inte.

12. ALCOY... vaknar den här på rätt sida, så är den dunderkapabel, men läget försvårar.

RANKING:

1. WHO’S WHO. 

2. CHIANTI. 

3. TRANSCENDENCE. 

Outsider: 9. OUTPUT PRESSURE.

***

I kväll har vi ute Flight Dynamics, som räknas med chans. Vi har inte hittat förklaringen till att han galopperade i E3-finalen, vår bästa chans här i loppet. Men underskatta inte heller Crash Axesom är en högkapabel häst, men som tar i lite för mycket. 

Volstead står med tillägg, det är aldrig lätt, men normalt sätt ska han ta 20 meter på Oceanic Clearance(som dock blir bättre med täta starter nu). Det är många hästar att gå runt, så jag lovar inget.

***

Det snackas mycket om jänkarvagnar i Sverige. Men när finalen av Derbyt kördes i Danmark var det bara en av tolv som tävlade i jänkarvagn.

***

Readly Express såg inte ut att ha sin bästa dag i Sundsvall. Jag tror att Timo Nurmos kommer igen till Trotting Masters-finalen i Östersund. Då blir det barfota för Readly, tror jag. Sen är det Frankrike som gäller för dem. I Sundsvall blev det i stället vår dag. Milligan’s School är en oerhört stark häst, jänkarna som kommer över hit brukar räkna stegen här, men den här är ännu bättre på lång distans.

Vi får se om det blir Frankrike för den också, kanske.

***

Synd om Solvalla. De försökte göra en satsning på ägarna senast men 90 procent kom inte. Det tar tid att vinna tillbaka förtroende för Svensk Travsport efter att ha slarvat med evenemangspubliken.