Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ATG:s förklaring – efter nya femrättsjackpotten

Zenit Brick vann som beräknat.

Månprinsen A.M. likaså.

Således jackpott på femmorna.

ATG jublar – men inte spelarna.

På förhand såg det ut som om det var stor risk för jackpott på fem rätt. Det skulle visa sig stämma. De två superfavoriterna, som stod med tre ben i mål redan innan, gjorde båda sin plikt.

Men favoritspelarna satte nog eftermiddagskaffet i fel strupe då 1,24-spelade Zenit Brick tog ett kort galoppsteg strax efter start, men häst och kusk redde ut det. Sedan var det lugna gatan även om On Track Piraten närmade sig efter en vass slutrunda. Men Mika Forss satt mest och bevakade framme i spets och jag tror att segern var bra mycket säkrare än vad det såg ut som från sidan.

Att det regnplaskiga underlaget var tufft den här dagen säger väl segertiden: 1.16,0. I gulddivisionen alltså…

I loppet efter var det dags för nästa megafavorit att infria spelarnas förväntningar. Månprinsen A.M. fick ett tufft lopp med tredjespår och ”dödens” men var bara bäst ändå, så klart. Stort plus i kanten till både Ulf Ohlsson (som verkligen bjöd upp till dans) och Järvsöodin som kämpade på urtappert som tvåa. En femåring som blir spännande att följa.

Trots att enprocentaren Livinginmydream vann så gav det inget på fem rätt.

Således klen återbetalning till spelarna. Jag tycker att det känns märkligt att placera två så pass ”klara” hästar inom V75-ramen. Speciellt en jackpott-omgång då det ska se svårlöst ut för att lirarna ska öppna börsen lite extra.

Möjligheten fanns att lyfta in ett stolopp med femton hästar men det gjorde inte ATG. Att det går att göra omgångar svårare såg vi vid Multi-jackpotten i Eskilstuna då Caligulas lopp plockades bort.

Hur tänker ATG? Undrade jag. Så jag ringde upp och frågade ansvarige.

– Det där är alltid en svår balansgång. Att ta bort profilhästar från V75 eller inte. Svårt att göra alla nöjda. Alternativet den här gången var att lyfta in stodivisionen men jag tyckte inte att loppet höll rätt V75-klass, helt enkelt.

– Jag kan inte säga om det blev rätt eller fel just den här gången, men omsättningen landade ungefär på det som vi hade kalkylerat med, sade Peter Wallin på ATG.

Mellan den första december och sista februari är det som bekant inte tillåtet att låta hästarna tävla utan skor. Jätteskönt tycker jag som spelare. Klara besked långt innan inlämning och inget dribblande med balanser som ändras efter spelstopp. Men självklart förstår jag tränarna som kanske kör på en superbana i södra Sverige när det är åtta plusgrader – men skorna måste sitta på.

Vad som inte är lika roligt är att höra frasen: ”Det är lika för alla!”. Jag är redan urless på den meningen.

Självklart är det inte lika för alla. Vad det innebär är olika från häst till häst.

Vissa missgynnas mycket, andra lite och somliga inte alls. Om häst X sprungit med skor hela karriären och sedan möter häst Y som gått barfota runt om 20 starter i rad. Är det då lika för båda?

Julen närmar sig med stormsteg och jag har ätit upp min gröt varje morgon.

Snälla, snälla tomten, låt mig slippa frasen ”lika för alla” i fortsättningen…

 

Samu Sundqvist satte dit Magnifik Brodde och vann för första gången som kusk på V75. Ville Karhulahti ville inte vara sämre utan tog sin första tränarseger med Budets Lasse. Grattis!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!