Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ATG betalar tillbaka – till 95 000 kunder

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: Maria Holmén / TR Bild

ATG väljer att betala ut nästan 15 miljoner till totalt 95 000 kunder, rapporterar Travronden.

Detta efter en spelkupp på en V75-omgång på Örebro förra året – som nu blivit utredd. 

– Det är inte ofta det sker sådana här situationer och vi har inte haft något ärende likt det här tidigare, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG. 

Det var efter en V75 på Örebro i maj i fjol som ATG började utreda vinster på 16 miljoner kronor som gått till Malta. 

Många svenska spelare menade redan då att det måste handla om robotspel eller någon form av kupp.

ATG startade en utredning som nu är klar och den visade att spelet överträtt spelbolagets systembegränsningar som säger max 5000 system per spelare. 

– Det är inte ofta det sker sådana här situationer och vi har inte haft något ärende likt det här tidigare. Det handlar om en stor summa pengar och flera avtalsmässiga parter. Det har varit viktigt att alla ska komma till tals och därför har det tagit väldigt lång tid. Det är viktigt att vi kan göra en grundlig utredning för att ta ett sådant korrekt beslut som möjligt i en sådan här situation, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG. 

Betalar ut 14,9 miljoner

Pengarna var frysta under hela utredningen och nu väljer spelbolaget att ge de pengarna som gick till spelaren på Malta till de andra som vann pengar på omgången. Totalt 14,9 miljoner kronor till 95 000 ATG-kunder och 600 000 kronor till utländska spelare. 

Har ni haft någon kommunikation med de berörda kunderna?

– Först och främst ska vi vara tydliga med att vi inte har gjort utbetalningen ännu. Vår förhoppning och ambition är att vi ska kunna göra det under april och vi planerar givetvis att kommunicera om detta till kunderna. Sen beror det lite på hur mycket man har vunnit, säger Nicklas Jonsson och fortsätter:

– Vi kommer att dela ut allt från under en krona till över 100 000 kronor till olika kunder. Det känns skönt att dela ut pengarna men samtidigt förstår jag att det kan verka märkligt att en del summor som är väldigt små delas ut, samtidigt ska rätt vara rätt. Gör vi en unik utbetalning gäller det att vi delar ut alla pengar.  

Sju rätt gav 9358 kronor och sex rätt gav 72 kronor. Efter omräkning ger nu sju rätt 12 467 kronor och sex rätt 85 kronor.

”Kommer att hjälpa oss i framtiden”

Går den här situationen att förhindra det här på något sätt i framtiden? 

– Vi jobbar alltid med att se över våra system och bevakning och tajta till vår dialog ännu bättre med våra partners. Generellt gäller våra vadhållningsbestämmelser och våra regler oavsett vart man spelar, sen kan det finnas olika regler i varje land kopplat till hur stora spel som kräver identifiering av kunden. I Sverige krävs det att samtliga spel görs registrerat och därmed kan vi härleda alla spel till rätt kund. 

– Om något är positivt i den här annars väldigt tråkiga situationen med covid-19 så är det att vi har en extra stark dialog med väldigt många partners just nu och det kommer att hjälpa oss i framtida situationer. Samtidigt tycker jag att det är ett lyckat exempel att vi identifierat ett spel som brustit mot våra regler och agerat på det. 

Facktidningen Travronden rapporterar även att ATG och det maltesiska spelbolag, Malco, där kuppen, utförts kommer att fortsätta samarbeta.