Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klockan klämtar för travspelets framtid

Är 110 minuter så avgörande för travsporten?

För de aktiva är V75:s starttid en käpphäst.

Detta medan klockan klämtar för travspelets framtid.

Så var det i gång igen då. Travets diskussion om starttid 16.20 eller 14.30 för V75. Det kallades till stormöte med aktiva, ägare och management inom sporten och spelet. Som om det är ett vägskäl för travsportens framtid.

Är man diplomat så säger man att aktiva, hästägare och spelare är lika viktiga komponenter för travet.

Men fokuserar man på huvudfrågan om travsporten kan bibehålla sina ekonomiska förutsättningar så kan man med röven och en kritbit enkelt konstatera att spelarna är A och O. Punkt.

Det där stormötet skulle i stället handlat om alarmerande siffror. Om att tycka spel på trav är intressant? Om att ha trav som förstaval bland spelprodukterna på marknaden? Jämför de spelintresserade kundgrupperna 18 – 40 år och 41 – år.

Återväxt, intresse, och prioritering för spel på trav är givetvis katastrofal. Om man jämför dessa två kundsegment. Ja, omsättningssiffrorna är fortfarande okej.

Och jag kan se mellan fingrarna att man trycker en steroidspruta i låret på flaggskeppet V75 då och då och att man friserar tv-tittarsiffror.

■ ■ ■

Och precis som i filmen ”Gudarna måste vara tokiga” så ramlade det ner en flaska i huvudet på ATG.

Tillsammans.

Inget man ska be om ursäkt för. Ett affärsmässigt mycket snyggt drag. Har ju förhindrat/fördröjt omsättningskurvor att vika i den hårda konkurrens som blivit.

Nu sjösätter konkurrenter samma produkt på allvar och det blir i bästa fall status quo med tidigare siffror eftersom konkurrenternas grundprodukt attraherar yngre spelarkollektivet mer.

Dessa förändringar räcker inte. Dags för travet att göra det där stålbadet man hela tiden skjutit framför sig?

Det kommer göra ont. Mycket ont. Men måste nog till för att travsporten, i nuvarande form, och spelet på travhästar överlever på lång sikt.

■ ■ ■

Om stormötets rubrik i stället hade varit ”Framtidens travspelare?” så borde åtgärdspunkterna vara:

Sluta prata om travets siffror då och nu! Förutsättningar och konkurrens gör det till två olika produkter.

Renodla och förädla de stora travprodukterna. Ta bort de små poolspelen som kannibaliserar på varandra och okynnesmjölkar kunderna. Gör EN bra sidoprodukt.

Inför två travspelsfria dagar per vecka. Upprätthåller efterfrågan på travspel på lång sikt och avlastar aktiva.

Gör övrigt ”utfyllnadstrav”, majoritet vardagar, attraktivt och tempofyllt. Anpassat för digitalt format. Kanske i samarbete med annan sport. Nytt, som attraherar yngre spelare.

Finslipa livesändningar så inför- och innehåll håller minst lika hög klass som konkurrerande sporter och produkter.

Välkomna alla nivåer av kunder. Ta bort begränsningar. Låt folk spela för hundra kronor eller en miljon. Omsättning gynnar poolspelet och travsporten.

■ ■ ■

Att inte ett internationellt samarbete och en global travprodukt kommit längre 2019 är ett misslyckande. 

Bästa förutsättningen för naturlig ökning av intresse och omsättning. Ursäkter om olika reglementen och spelregleringar håller inte längre.

Klubba. Genomför. Sen får vi se om det räcker för att få nådiga nicken av yngre spelarkåren.

Det här kommer drabba breddsporten, mindre travbanor, hästägare och aktiva.

Travsporten kommer givetvis fortsätta finnas utan åtgärder som ger spelet de bästa förutsättningarna. Det är ett sätt att leva för många och kärleken till hästarna är för stor för att den ska försvinna.

Men sporten kommer bli mycket mindre och det kommer bli klart färre hästägare.

Och det kommer inte finansieras av framtida spelare…

NIKLAS BORGS KNOCKOUT-TIPS

Läge lira nära spelstopp

Jodå, utbudet är helt okej för att vara mitt i sommaren med kval till CL, slutspelsmatcher i afrikanska mästerskapet och Wimbledon. Men de flesta tips blir ”á la minute”. Det vill säga färska tips som kommer matchdagen då det är sena odds/förutsättningar i CL-kval, matcherna inte klara i afrikanska och tennis släpper sent. Tre tips per dag tisdag – torsdag på twitter (@niklasborg). Men några tips får ni så klart redan får ni redan nu.

 

Hemmalaget mer stabila

CL-kval tisdag: Helgonen från Wales, The New Saints, möter hemma mästarna från Kosovo, KF Feronikeli. Mycket osäkert med förutsättningarna här med tanke på ligauppehåll, men går på att hemmalaget TNS har mer rutin och struktur från sitt ligaspel än gästerna. Hemmaseger till 1,90 i det här förstamötet känns som ett bra spel.

 

Hon kan skaka giganten

Amerikanska grässpecialisten Alison Riske slog överraskande ut världsettan Ashleigh Barty i förra omgången av Wimbledon. Klockan 14.00 idag har hon chansen att skaka ännu en av sportens giganter. 37-åriga Serena Williams har inte vunnit en turnering sedan 2017. Riske liras med +1.5 set (spelet sitter om hon vinner ett set) till 2,20.

 

Bate har bra segerchans

CL-kval onsdag: Vitryska tabelltvåan Bate Borisov har hemma polska Piast Gliwice. Vitryssarna känner vi ju igen med tidigare CL-rutin och har spelat 14 omgångar i ligan medan polackerna har seriepremiär om knappt två veckor. Gliwice i och för sig polska slutspelsmästare, men känns som en mycket solid hemmaseger till 1,75.