Twitter/Kanal 75Twitter/Kanal 75
Twitter/Kanal 75
Sofia Aronsson Foto: Kanal 75Sofia Aronsson Foto: Kanal 75
Sofia Aronsson Foto: Kanal 75

Aronsson: "Skulle inte
få ha den i Sverige..."

Publicerad

Bold Eagle vann Prix d'Amerique i magnifik stil.

Hästen kan vara aktuell för Elitloppet, i alla fall om tränaren Guarato får bestämma.

Men går det verkligen med den bettplattan?

– Nej, den skulle han inte få ha i Sverige, säger Frankrike-experten Sofia Aronsson.

Bold Eagle var på förhand favorit till att ta hem Prix d'Amerique – och monstret motsvarade onekligen förväntningarna.

Via ledningen kunde aldrig någon hota på riktigt, och trots den högst tveksamma värmningen kammade han hem vinstsumman på cirka 4,5 miljoner svenska kronor.

Bilden upprör

Men nu har en bild som läckt ut på Twitter rört upp känslor och kritik gentemot kretsen kring hästen. Det är nämligen ett - som det ser ut - vasst bett som drar ögonen till sig. Såna bettplattor förekommer inte i Sverige, och frågan är om han över huvud taget får starta i Elitloppet med den utrustningsdetaljen.

– Nej, den skulle han inte få ha i Sverige. Vi har såna i Sverige också fast vi får ju inte ha taggar på dom, och de är i plast.

Aronsson, som är aktiv som tränare i Frankrike, fortsätter:

– Det är en jättevanlig utrustningsdetalj här. Hänger de på en töm så sätter man på den. Det finns både vassa och inte vassa taggar, men de där som Bold Eagle har är ganska avrundade. Man kan inte sticka sig på dom.

"Små korrigeringar"

Gör det ont på hästen?

– Nja, sätter man på de som är vassa så är det klart att det gör ont. Det är ungefär som i USA där de sätter på en huvudstång med taggar för att de ska springa rakt.

På frågan om det finns något alternativ till bettplattan med, om än avrundade, taggar på så är Aronsson inte säker. Hon menar att hästar givetvis förändras med tiden.

– Det är inte säkert han behöver den . Hästar blir ju starkare, förändras och så. En del hästar behöver huvudstång när de är yngre och sen tar man bort den.

Skulle han vunnit Prix d'Amerique utan den?

– Det kan jag inte uttala mig om. Han ser ut att springa rakt. Det ser inte ut som att han behöver den, han släpper ju båda tömmarna på upploppet och han får springa fritt, så det är nog bara små korrigeringar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag