Facile Boko.
Facile Boko.

Årgångstopp slutar tävla – och går till avel

Publicerad

Årgångstoppen Facile Boko har gjort sin sista start.

Stoet som svarade för en tidernas mest lönsamma tävlingsdebuter kommer att gå till avel, det skriver tränaren Svante Båth på sin hemsida.

Frågan är om någon svensk travhäst fått en sådan rivstart på karriären.

Facile Boko debuterade nämligen med seger i ett Breeders’ Crown-lopp på Bergsåker som tvååring och belönades med hela 175 000 kronor.

Därefter fortsatte hon tävla i kulltoppen och nådde sina största prischeckar som fyra i Svenskt Travoaks, tvåa i Svampen och trea i långa E3-finalen.

Totalt segrade hon i sju av 28 starter och tjänade 1 844 900 kronor.

Det nu fyraåriga stoet tränades hela sin korta karriär av Svante Båth som skriver på sin hemsida att hästen är såld tillbaka till sin uppfödare John Bootsman för en framtid som fölsto.

 

Robin Johansson/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag