Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Året har överträffat mina förväntningar”

Foto: TR MEDIA
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Dante Kolgjini, 19, har i år tagit stora kliv som kusktalang.

Till helgen har Stall Kolgjini två hästar i Svenskt Travkriterium – och själv kör han V75-final på lördag.

– Det nog mitt största lopp hittills, säger han.

Stall Kolgjini har flera spännande hästar till start när kriteriehelgen väntar på Solvalla. Sedan en tid tillbaka är det Adrian, Lutfi Kolgjinis äldsta son, som står som tränare.

Men yngre brorsan Dante, 19, tar även han allt större plats. I år är han på god väg att ta sig över miljongränsen – och har redan kört in över 800 000 kronor.

– De tidigare åren har jag väl bara ett par lopp. Det här är första riktiga ”kuskåret” och det har faktiskt överträffat mina förväntningar vad gäller resultaten, säger kusktalangen.

”Inte riktigt min grej”

Han har jobbat hemma i stallet sedan han tog studenten förra året. Tidigare var det fotboll som tog upp mycket av Dante Kolgjinis tid men nu går han all in på hästarna.

– Jag har lite egna passhästar, håller koll på unghästarna och så åker jag i väg och kör lite lopp på kvällarna också.

Trivs du bra med det?

– Ja, hade jag haft egna passhästar som startar hade jag inte haft så mycket tid att köra lopp skulle jag tro. Det passar bra med unghästbiten. 

Men någon catchdriver siktar han inte på att bli. 

– Det tror jag väl inte. Jag gillar att träna hästar. Att åka runt och flänga och bara köra lopp är nog inte riktigt min grej. 

Men det blir en hel del lopp och där kan han ta lärdomar av pappa Lutfi och brorsan Adrian. 

Familjen kör mot varandra 

Och ibland händer de att alla tre kör i samma lopp, så är till exempel fallet under onsdagskvällen på Åby.

– Det gjorde vi i onsdags också. Då slog Adrian av mig precis på linjen på V86. Det är kul att möta dem. 

Hur är det att möta dem?

– De försöker ofta hjälpa mig lite innan loppen. Men sen är det inget som jag tänker på när jag väl kör ut. De ger mest tips innan eller i defileringsvolten innan start hur jag ska göra. Sen tänker jag inte på det när loppet går. 

Det lär bli en spännande helg för stall Kolgjini och Dante själv kör två hästar på V75. En av dessa är Arapaho Ghostdance på lördag i Klass I-finalen med 250 000 kronor i förstapris.

– Det nog mitt största lopp hittills, säger han och forsätter:

– Men det är inget att stressa upp sig för. Det är bara att köra på vanliga rutiner. Jag brukar faktiskt inte bli speciellt nervös, det blev jag inte heller om det gällde någon viktig match eller så.

”Svårt att skilja de åt”

Stall Kolgjini har två hästar i Kriteriet, Upset Face och Ubiquarian Face, båda imponerade stort i uttagningarna.

– Upset Face är en råtalang. Det kände vi redan under sommaren när han var tvååring att det var något extra. Men sen har han varit lite stänkrädd och haft lite konstiga grejer för sig. Men han har gjort allt rätt för sig hittills. Försöket var grymt när han vann med galopp och allt, säger Dante och fortsätter:

– Ubiquarian Face var den som var tidigast av alla som tvååring. Han har tagit ett stort steg under säsongen och verkligen blivit en topphäst i kullen. Jag har faktiskt väldigt svårt att skilja de två åt.

Är det några andra hästar du vill lyfta fram lite extra i helgen?

– Nu har inte listorna helt kommit ut på söndag. Men Partizan Face i Silverdivison-finalen har gjort grymma lopp på slutet. Nu ska han ut och möta kanske de bästa hästarna hittills i sin karriär. Det ska bli spännande att se.

– Sen kör jag ett lopp till i helgen med Eclipce Am som har två raka segrar. Honom tror jag mycket på i det där loppet. Vi kan nog vinna några lopp om allt slår väl ut.