”Är skyldig travet att tacka ja till Elitloppet”

Jerry Riodan
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Aetos Kronos
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

För en dryg vecka sedan slog han flera etablerade namn i grupp II-loppet Prix Bold Eagle. 

På söndag ställs Aetos Kronos mot världens bästa travhästar i storloppet Prix de France. 

– Vi kommer inte slå Face Time Bourbon, om han inte är sjuk eller något i den stilen, säger tränaren Jerry Riordan. 

Face Time Bourbon och Davidson du Pont slutade etta och tvåa i Prix d'Amerique. På söndag gör duon återigen upp – när storloppet Prix de France avgörs på Vincennes. 

Ett superlopp som i år även får svenskt inslag. Efter segern i grupp II-loppet Prix Bold Eagle bestämde sig Halmstadtränaren Jerry Riordan för att starta Aetos Kronos i loppet. 

– Hade han inte varit så bra som då hade vi inte tävlat med honom i det här loppet. Men vi måste vara realistiska. Vi kommer inte slå Face Time Bourbon om han inte är sjuk eller något i den stilen, säger Jerry Riordan. 

– Men han slog Gelati Cut som är en riktigt bra häst i förra loppet. Så han är riktigt bra och snabb. Han har tävlat mot de bästa hästarna i varje årskull. Nu har han tjänat mycket pengar så vi testar och ser hur det går mot de bästa hästarna i världen. 

”Aetos Kronos är Bold Eagle light” 

I sulkyn sitter världsstjärnan Franck Nivard, som bland annat kört in otaliga miljoner med superhästen Bold Eagle genom åren. 

– Han han (Nivard) vet att det inte finns någon anledning att köra slut på honom här. Ingen ”dödens-position” och gärna en rygg så länge som möjligt. Det här är mer för att han ska få en upplevelse av att möta hästar av den här klassen.

Att just Nivard kör hästen tycker han dock är extra spännande. Anledningen: Aetos Kronos påminner om Bold Eagle i uppförandet bakom bilen. 

– Jag vill inte jämföra hästarna, men de har likheter. Det finns Coca Cola och det finns Coca Cola Light. Aetos Kronos är Bold Eagle light, säger Riordan. 

”Du är skyldig att tacka ja till Elitloppet” 

Sista helgen i maj avgörs Elitloppet på Solvalla, Jerry Riordan gör ingen hemlighet av att han kommer tacka ja om general Anders Malmrot kommer viftandes med en rosa biljett. 

– Om du har en häst som känns bra är du skyldig sporten att tacka ja. Om du kan hjälpa till så att loppet blir spektakulärt, som hela världen vill se. Då är det viktigt att tacka ja. Annars är det ingen sport. Då har det bara nummer som du bettar på. 


Prix de France 2021 – så startar hästarna

1. Romanesque – Christophe Martens

2. Face Time Bourbon – Björn Goop

3. Feliciano – David Thomain

4. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini

5. Délia du Pommereux – Éric Raffin

6. Frisbee d'Am – Anthony Barrier

7. Bahia Quesnot – Junior Guelpa

8. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire

9. Aetos Kronos – Franck Nivard