Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är skuld och skam – har inte mått bra”

Travprofilen misstänks ha använt sig av falsk identitet för att sälja hästar han saknat rätt att företräda. 

Vid ett fall har han också lurat en bekant på pengar, enligt åtalet.

Nu vittnar en av de utsatta för travprofilens bedrägeri om utfrysning och ryktesspridning sedan hon valt att polisanmäla honom.

– Jag vill helst inte vara ute bland folk, säger hon.

Det var i går som SportExpressen kunde berätta att åtal väckts mot en travprofil, misstänkt för flera fall av bedrägerier.

Bland annat ska ha han utgett sig för att vilja sälja hästar som han sedan, efter att ha mottagit pengar från köparna, inte haft för avsikt att leverera, enligt åtalet. 

I ett av fallen ska travprofilen enligt förundersökningen ha använt sig av en falsk identitet för att sälja en häst han varken stod som ägare eller tränare till, utan i stället utgav han sig för att vara en travagent som var mellanhand mellan säljare och köpare.

Hästen skulle också samma vecka starta på V75.

– Vi gjorde upp affären och han skulle ha pengarna blixtsnabbt. Jag satt in pengarna på angivet konto. Han skrev via mejl att han ej fått några pengar, berättar den utsatte i polisförhör.

I stället bad travprofilen om att få pengarna inbetalda via Swish, något målsägande vägrade då pengarna redan betalats in.

– Min partner mejlade och skrev att han var skyldig oss 30 000 kronor och att han lurat oss. Han sa att han skulle få tillbaka pengarna men inga pengar har inkommit. Vi ringde upp den riktige säljaren och hon meddelar att hästen inte är till salu, berättar målsägande i polisförhör.

Blåste bekant: ”Läskigt”

En annan person som hamnat i travprofilens klor är en tidigare bekant till profilen som varit verksamma i samma del av landet.

I det fallet misstänks kvinnan ha hört av sig till travprofilen för att köpa träningsutrustning, och parterna gjorde upp en affär på en handpenning 3 000 kronor.

Därefter skulle träningsutrustningen levereras, enligt åtalet.

”Jag kommer göra rätt för mig, det kan du vara helt lugn med”, skrev travprofilen i korrespondens med kvinnan.

Men när affären aldrig verkställdes, och kvinnan aldrig fick tillbaka sina pengar trots flera dagars vädjande, valde hon att polisanmäla.

Konversation mellan travprofilen och målsägande.
Foto: Skärmdump / Polisens förundersökning

Efter händelsen har den utsatta kvinnan mått mycket dåligt, berättar hon för SportExpressen.

– Jag har verkligen inte sett den här sidan av honom innan. Jag trodde verkligen att jag kände den här personen, men jag har lärt mig att man inte alls känner personer man tror man känner. Det är lite läskigt, säger hon.

”Har inte alls mått bra”

Efter händelsen vittnar kvinnan om hur tystnadskulturen inom sporten drabbat henne. Hon upplever ryktesspridning och utfrysning inom sporten kopplat till den rättsliga processen, och att hon valt att polisanmäla travprofilen.

– Man blir väldigt nedtryckt. Stödet inom travet... det är väldigt dåligt. Det är tystnadskultur, jantelag och allting. Man blir väldigt nedtryckt, det finns mycket att förändra.

– Jag har inte mått bra det här året alls. Det har varit många strider, inklusive den här, och det tär på en. Det tillkommer skuld och skam för oss som är utsatta, det går tyvärr inte att komma ifrån. Vi får ingen upprättelse. Jag säger ifrån när jag tycker att något är fel, men ändå är det jag som blir boven trots att jag talar sanning.

Hur känner du i din relation till travsporten just nu?

– Ja... Jag vill helst inte vara på travbanan alls. Man ser att folk tittar på en, och hör att folk tycker att jag är en sån som springer och anmäler folk kors och tvärs. Jag tycker det är jättejobbigt. Det finns också flera som säger att jag haft ihop det med den här personen, men det stämmer inte alls. Det var jag som anmälde honom, och att han ljugit för mig... jag är förbannad och så besviken.

”Har inte ringt en enda gång”

I somras valde Svensk Travsport att dra in travprofilens licens.

SportExpressen har också pratat med chefen på travbanan som kvinnan och travprofilen varit verksamma på.

– Det är en rätt obegriplig och väldigt tragisk historia, säger chefen.

Han stöttar ST:s beslut att dra in licensen.

– Det är självklart. Sporten kan inte förknippas med bedrägerier. Vi har haft en dialog med ST och även med personen i fråga där jag försökt få honom betala tillbaka. Det är mycket tragiskt kring detta.

Den utsatta kvinnan säger sig ha saknat stöd från sporten.

– Chefen har inte ringt mig en enda gång sedan det gick till åtal. Jag tycker det är tråkigt att vi inte får uppmärksamhet och chans till upprättelse, säger hon.

En bild som chefen inte delar.

– Jag har fått några samtal från de utsatta som menar på att vi skulle agera. Men för oss är det inte så mycket att agera utifrån eftersom det är en polisiär fråga.

Kommer travprofilen kunna vara välkommen tillbaka till travet i framtiden?

– Det är en svår fråga att svara på. Men det är klart att alla har rätt till en ny chans i livet om man gjort rätt för sig, säger travbanechefen.

Domstolsförhandlingarna hålls i december.

Travprofilens juridiska ombud har avböjt att kommentera.