Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är något speciellt med den hästen”

Loaded Maria med sin tränare Markus B Svedberg.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Johan Paulsson tillsammans med Loaded Maria.
Foto: Privat
Loaded Maria hemma i stallet.
Foto: Privat

År 2015 miste uppfödaren Johan Paulsson sin syster Maria i den kroniska lungsjukdomen cystisk fibros i väntan på nya lungor.  

Drygt två år senare föddes travhästen som fick namnet Loaded Maria. 

Och hennes betydelse sträcker sig långt över prestationerna på tävlingsbanan:

– Det är något speciellt med hästen, säger Johan Paulsson.

Favorithästen är en miniserie i fyra delar där Josefin Johansson har pratat med en travprofil som får berätta sin historia om en häst som betytt extra mycket utanför tävlingsbanan. 

Loaded Maria inledde karriären med fem raka segrar och har under sitt första år som tävlingshäst sprungit in 1,2 miljoner kronor. Men det treåriga stoet betyder mer än så för hästens uppfödare Johan Paulsson (Loaded Boys AB) med familj. 

Loaded Maria är nämligen döpt efter Johans syster Maria som gick bort 2015 och var en stor travfantast. 

– Min syster hade en sjukdom som heter Cystisk Fibros. Det är en väldigt äcklig sjukdom som går på lungorna. Hon bytte lungor en gång. Men efter tio år blev de utstötta, hon hade tio underbara år. Hon och jag spelade mycket på V75 tillsammans varje lördag, säger Johan Paulsson. 

”Den dagen kände hon sig frisk”

En dag fick Maria åka med Erik Adielsson i vagnen på Jägersro – och det värdesatte hon högt. 

– Hon fick åka riktigt snabbt då. Hon satt i rullstol då, så dålig var hon, men den dagen sa hon till mamma att ”I dag kände jag mig frisk”.

Familjen brukar säga att Loaded Maria har lungorna Maria aldrig fick, och de följer hästen på nära håll där hon står i träning hos Markus B Svedberg, en tränare som de även har en nära relation till. 

– Jag är verkligen jättenöjd med dem och hela familjen. 

När Johan Paulsson, genom tränare Svedberg, förstod vilken talangfull häst Loaded Maria var så lät han trycka upp 120 T-shirtar som han sedan sålde på Twitter. Johan fick in över 25 000 kronor som sedan lämnades över till organisationen MOD (Mer Organdonation). Han brinner för organdonation då han syster dog i väntan på nya lungor. 

– Det blev väldigt glada för de har tappat nästan allt med sponsorer och just nu är det även dåligt med transplantationer. Man transplanterar nästan ingenting på grund av corona. 

”Jag vet inte om känner något”

Loaded Maria har kommit att fått stor betydelse, inte minst för Johans mamma som följer hästen frenetiskt menar han. Och även Johan menar att det är något särskilt med det treåriga stoet. 

– Jag kan ingenting om hästar men jag vet att hon ser fin ut. Det är sjukt för när man kommer dit och går fram till henne så lägger hon bara huvudet mot mig. Det är en klok häst. Jag vet inte om hon känner något. Det är likadant när mamma kommer. Det är något speciellt med hästen.

Nästa år drömmer Johan Paulsson stort med Loaded Maria – och allra störst hade varit att ta sig till favoritloppet Sprintermästaren. 

– Nästa år får de vara snabba för att slå oss, de vet vad vi har för häst nu. Markus och jag är lite olika, han håller låg profil. Men jag tror jättemycket på hästen, i år fick vi dålig utdelning – nästa år ska vi få bra utdelning.

Det här är Cystisk Fibros

Cystisk fibros, CF, är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen. Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar. CF är en ärftlig och medfödd sjukdom.


Källa: 11 77 Vårdguiden