Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är ingen festprisse – det kan jag lova...”

Foto: LJ / TR Media
Foto: LJ / TR Media
Foto: LJ / TR Media

Attraversiamo var den som visade sig starkast över derbydistansen. 

Men det blev det inte något större firande för varken Svante Båth eller kusken Erik Adielsson.

– Man är så slut och tom. Vi tog två glas champagne direkt när vi kom hem hos Erik, han bor ju granne med mig, säger segertränaren.

Svante Båth tog sin tredje derbyseger när hans Attraversiamo vann den klassiska löpningen med fyra miljoner kronor i förstapris på Jägersro under söndagen.

Det blev en dramatisk upplaga av Svenskt Travderby och de två favoriterna på förhand, Campo Bahia och Inti Boko, galopperade i ett tidigt skede.

Istället skulle det komma att handla om Attraversiamo som utmanades av Lugauer-hästen Ferrari Sisu över upploppet.

Attraversiamo, som enligt Svante själv inte hade sin bästa dag stod ändå för en stark prestation när han höll undan på upploppet.

– Han är egentligen helt underbar. Det är en underbar individ på alla sätt och vis att jobba med. Man kan se det på olika sätt, han var inte på topp i går som jag ville ha honom – och ändå vinner han. Då kan man antingen klanka ned på honom för att han inte var på topp eller så kan man hylla vilken hög lägsta standard som han har.

Tom efter loppet 

Och efter loppet var det mycket som släppte för Solvallatränaren:

– Det är så svårt att förklara. Man är otroligt tom egentligen, det kan nästan bli så ibland att det uppfattas som att man inte är glad men man är så jävla tom. Det är så mycket anspänning och saker som ska stämma.

– Vi går mycket för unghästloppen. V75-lopp är varje lördag men E3-loppen är en dag, Kriteriet är en dag och Derbyt är en dag. Det är inte varje lördag.

– Det är nästan farligt att tänka på hur lite som behövs för att det ska gå åt skogen.

Efter segern hyllade Svante Båth hästens skötare Linda Weman men han tycker att det är minst lika viktigt att belysa skötarna även när det inte går bra. 

”Tog två glas champagne”

– Jag tror inte att folk fattar hur mycket tid de lägger ned på hästarna. Men det är också lätt att de bara nämns när det går bra, naturligtvis ska de ha en klapp då men tänk på alla gånger som det går åt skogen, säger Svante Båth och fortsätter:

– Jag försöker påpeka det för mina hästägare, att det är jättebra om de får en klapp på ryggen, en chokladask eller en slant när de har vunnit men det är minst lika viktigt att ge dem en kram när det går dåligt. De har lagt ned samma jobb då. En sak som är säker är att man inte kan nämna dem för mycket. 

Även segerkusken Erik Adielsson fick sin tredje derbyseger, men något större firande blev det inte, berättar Svante Båth. 

– Man är så slut och tom. Vi tog två glas champagne direkt när vi kom hem hos Erik, han bor ju granne med mig. Vi tittade på loppet några gånger men man är bra trött. Man är ingen festprisse, det vill jag lova. Det får bli en annan dag.