Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det bara Åby som är nitiska?

Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson

Jag vill se fart, finess, finurligheter och fräckhet.

Skrev jag inför finalen av Paralympiatravet.

Det blev ett race helt i min smak!

Vi har sett många strålande insatser i Olympiatravet genom årens lopp. Jag kan dock inte minnas ett rivigare race än det i lördags.

Det blev nästan som facit av min krönika inför loppet.

Örjan Kihlström tryckte gasen i botten bakom Who´s Who. Björn Goop hamnade på vingel med Ecurie D från sitt spår. En bit bak i fältet bidade Erik Raffin sin tid bekom Délia du Pommereux.

Det blev det trekejsarslag jag hoppats på.

Örjan Kihlström brukar vara den som har mest is i magen. Nu var han het som ett våffeljärn i jakten på att ta spets och svara ut Björn Goop.

Isen i magen fanns hos Eric Raffin. Han satt där och slickade sig om munnen när bordet dukades upp för honom och hans speediga stjärnsto.

Bakom favorittrion svarade Very Kronors och Aetos Kronos för starka insatser. Det enda jag räknat fel på var att jag trodde att Racing Mange skulle ta spets från start men den snodde Gelati Cut.

Eric Raffin var fly förbannad över att ha fått 15 000 kronor i böter och tre dagars avstängning på grund av otillåten drivning.

Ändå körde han som om han var i söndagsskolan jämfört med på Vincennes.

Åbys måldomarnämnd följde bara till punkt och pricka Svensk Travsports reglemente. Där står sedan januari 2020 att kusk skall bötfällas om vederbörande har spöet över axelhöjd.

En klausul som Björn Persson, Sveriges i dag mest rutinerade måldomare, ogillar.

– Jag skäms över att vi tvingades döma ut böter till Raffin. Han gav visserligen Délia du Pommereux två påminnelser. En vid utgången av sista sväng och en mitt på upploppet. Men det handlade inte om några vårdslösa slag. Veterinären hittade heller inga märken på hästen, säger Björn Persson.

Han ser hellre att texten skulle förorda att domarna KAN istället för SKALL utdöma böter. Helt enkelt låta måldomarna tolka situationerna.

– Jag har pratat med kollegorna i Boden, Halmstad, Kalmar och Färjestad efter det här och vi är alla överens om att den här lagtexten är sned, menar Persson.

Raffin har överklagat domen till ST:s Överdomstol. Återstår att se vad som händer där.

Apropå böter. Jag brukar häcka uppe vid defileringsvolten. Där får man både se och höra smått och gott. Kuskar som skäller på varandra efter någon incident. Eller som i lördags då ekipagekontrollanterna Marlene Hammargren och Åsa Carlström mätte och slog ner på norrmännen Kristian Malmin och Odd Arne Sagholen för att de försökte använda för långa körspön.

Jag såg med egna ögon att deras verktyg var cirka en decimeter för långa.

Nu fick de låna reglementseniga till loppet men torskade 1 500 kronor för tilltaget. Nog tycker man att norrmän som tävlar i Sverige titt som tätt borde veta bättre. Eller är det bara på Åby som man är nitiska och följer reglerna?

Heder åt Hammargren och Carlström i så fall. För långa spön medför självklart större smärta för hästarna om de används på fel sätt!

Robert Bergh torskade tre race med sammanlagt sisådär en meter. Små marginaler som kostade 750 000 kronor. Surt! Fast ”Robban” körde ändå in drygt två millar!

Jag tvivlar på att Bergh låter Hail Mary starta i Elitloppet. Om inte stjärnan gör en kanoninsats på Umåker på lördag.

Snabba kast i travets värld. Från en fenomenal lördag till breddlopp på torsdag. Be mig inte tippa dem. Det är ibland som att hitta den berömda nålen i höstacken.

Fast Mily borde vara klar!