Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Erixon, 39, blir historisk på söndag

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: Malin Albinsson / TR Media

På söndag avgörs världens största montélopp, Prix du Cornulier, på Vincennes. 

Då blir den svenska ryttaren Anna Erixson, 39, historisk. 

– Det kommer kännas overkligt, säger hon. 

Med tre miljoner kronor i förstapris är Prix du Cornulier världens största montélopp. 

Loppet avgörs på Vincennes och under torsdagen offentliggjordes startlistan till superloppet. 

Där en häst stack ut lite extra. 

Sedan en tid tillbaka har det tisslats och tasslats om att den svenska stjärnhästen Galactica, som tränas av Malin Bergström, var aktuell för loppet. 

”Brukar hålla nerverna i styr” 

Och nu står det klart. Galactica är en av hästarna som gör upp i det penningstinna loppet. 

Ryttare: Anna Erixon, 39. Som därmed blir historisk som första svenska att rida i Prix du Cornulier. 

– Jag fick höra det på ”Valla” i onsdags när det började pratas om att Galactica var klar. Jag hade ingen koll alls. Men det är klart att det är häftigt. Jag hoppas att fler tjejer får upp ögonen för att man kan komma långt om man jobbar hårt och är lojal. Jag har inget stort stall bakom mig. Man har åkt på kvällar och ridit breddlopp. Det ena ger det andra. Till slut är man här, säger Anna Erixon. 

Är du nervös? 

– Jag är utbildad idrottspsykolog så jag brukar kunna hålla nerverna i styr. Det är mer att jag får en positiv anspänning. Jag har inte varit nervös inför något av de större loppen jag kört. Sedan är det klart att det är skillnad nu. Men jag känner mig trygg med att det gick bra senast vi var på Vincennes. Jag kommer rida ut med puls, men positiv puls. Jag kommer inte må dåligt utan tvärtom – må gott i det tillsammans med Galactica, säger hon. 

”Blir tufft – är monster vi möter” 

Men du måste tänka mycket på loppet?

– Så är det ju. Sedan tror ju de flesta att Galactica är ute på alldeles för djupt vatten. Det kanske hon är också. Vi har ju inte några förväntningar på henne heller. Jag tycker anspänningen var värre inför SM när hon var favorittippad. Då behöver man leverera på ett annat sätt. 

– Men det är klart att vi tänker på det. Det är det största som hänt. Men bara positivt. Det är himla häftigt. Vi är jätteglada över att Galactica visat att ett svenskt ekipage kan ta sig till Prix du Cornulier. Vi hoppas att det blir ett uppsving för svensk Monté. 

Vad tror du själv om chanserna? 

– Det blir tufft. Det visade sig senast också. Det är monster vi möter. Men har hon en bra dag är hon riktigt bra. Hon har tränat jättefint och Malin är supernöjd med henne. Så vi har förhoppningar om att hon ska höja sig till det här loppet. Vi siktar på pengar. Får vi pengar är vi nöjda. Det är mer för att uppleva det här som ett team som vi gör det. Sedan måste vi ha lite flyt med loppet. Hon tål inte göra så mycket jobb själv. 

”Gåshud bara av att jogga ut” 

Starten i Prix du Cornulier blir den andra någonsin för Anna Erixon på Vincennes. Ekipaget Erixon/Galactica blev då oplacerade i Prix du Calvados. 

Hur var det att tävla på Vincennes? 

– Det var helt fantastiskt. Det var gåshud bara att jogga ut i bakvarv. Jag upplevde dessutom att det var lättare att starta där än på de andra två banorna jag varit på i Frankrike. Nu blir det dock flera hästar än senast. Men jag är glad att Galactica visade mod. Hon ska nog klara av det. 

Hur skulle du bedöma dagsformen på Galactica? 

– Formen ska vara bättre nu. Vi hade tränat henne hårt inför Solvalla på annandagen. Så vi var nöjda över att hon kunde gå ut och vinna på ett bra sätt. Hon kändes bra redan på Vincennes senast och nu har hon lättat på träningen ytterligare. Malin är expert på att pricka form. Hon har prickat form inför alla stora lopp i hennes karriär. Så jag tror hon ska vara ännu bättre på söndag. Om Malin är nöjd är jag väldigt lugn. Det blir en rolig dag så får vi se hur långt det räcker. Det viktiga är att Galactica mår bra när vi åker hem på söndag kväll. 

Anna Erixon och Galactica flyger ner till Frankrike och Grosbois under fredagen. 

– Det blir skönt att landa in, ladda batterierna och insupa lite atmosfär. Kanske lägga ifrån sig telefonen litegrann, säger hon och skrattar. 

Till start i loppet kommer även Jörgen Westholms Unique Juni. 


Startlistan Prix de Cornulier

1. Freeman de Houelle – Yoann Lebourgeois

2. Galactica – Anna Erixon (Malin Bergström)

3. Flicka de Blary – Camille Levesque

4. Dynamite Marceaux - Christopher Corbineau

5. Flamme du Goutier – Antoine Wiels

6. Crepe de Satin – Charlene Callico

7. Dayana Berry – Jean Yann Ricart

8. Gladys des Plaines – Mathieu Mottier

9. Jerry Mom – David Thomain

10. Unique Juni – Guillaume Martin (Jörgen Westholm)

11. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard

12. Carla du Chatelet – François Lagadeuc

13. Etonnant – Anthony Barrier

14. Bilooka du Boscail – Damien Bonne

15. Etoile de Bruyere – Adrien Lamy

16. Fado du Chene – Philippe Ploquin

17. Feeling Cash – Eric Raffin

18. Bahia Quesnot – Matthieu Abrivard

2 700 meter voltstart

Förstapris: Drygt tre miljoner kronor