Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Anmärkningsvärt att det är 19 år sedan"

Helen Ann Johansson och Ina Scot vid segern i Prix d'Amerique 1995. Året efter var ekipaget med i Elitloppet. Foto: Petri Johansson

Senast en kvinna körde Elitloppet var för 19 år sedan.

Då hette ekipaget Helene Ann Johansson och Ina Scot. Nu är snackisen att Jennifer Tillman och Royal Fighter kan få en plats i miljonloppet.

– Hela 19 år sedan, då är väl det dags igen, säger Helen A Johansson till SportExpressen.

Här är Elitloppet 2015

31 MAJ, SOLVALLA
Komplett deltagarlista:

1) Timoko, Frankrike
2) Maven, USA
3) On Track Piraten, Sverige
4) Wind of the North, USA
5) B.B.S.Sugarlight, Norge

6) Support Justice, Norge
7) Nahar, Sverige
8) Voltigeur de Myrt, Frankrike
9) Magic Tonight, Sverige
10) Univers de Pan, Frankrike
11) Nuncio, Sverige

12) Ustinof du Vivier, Frankrike
13) Royal Fighter, Sverige
14) Bret Boko, Finland

15) Mosaique Face, Sverige
16) Vincennes, Frankrike

* * *

Aladin d'Ecajeul, Frankrike, och Digital Ink, Sverige, var båda klara men kommer inte till start efter att tränarna/ägarna ändrat sig.

Är Royal Fighter och Jennifer Tillman ett par för Elitloppet?

Helen blev historisk när hon, 1995, körde Prix d’Amerique som första kvinna någonsin vilket sensationellt nog slutade med seger tillsammans med Ina Scot. Det gav eko och hon har fått ett eget lopp uppkallat efter sig i Frankrike: Prix Helen Johansson. På Årets Häst­galan tidigare i år utsågs hon till Travsportens Hedersambassadör.

”Anmärkningsvärt att ingen tjej kört”

Under onsdagen såg hon Royal Fighter – tillsammans med Jennifer Tillman – vinna Meadow Roads lopp på Solvalla och bli en tänkbar kandidat till Elitloppet.

– Det var svettigt! Det var ju helt imponerande att hästen skulle vara så bra, säger hon.

Skulle ekipaget få en inbjudan är det i så fall första gången som en kvinna kör Elitloppet på 19 år.

– Då är det väl dags. Det är ju anmärkningsvärt att ingen tjej kört Elitloppet på 19 år. Jennifer är ju en kanonvass körsven och precis lika bra som de absolut bästa killarna. Det skulle vara riktigt, riktigt roligt om hon fick köra Elitloppet, utvecklar Helen.

Helen berättade i det populära SVT­-programmet, Mästarnas Mästare, om hennes kamp som kvinnlig körsven för 20­-talet år sedan. En hästägare ringde till banan och strök hästen som hon skulle köra ”för att det inte ska sitta en kärringjävel bakom den”.

”Jag blev kallad allt möjligt”

– Det är väl inte så mycket att dra upp igen. Men det var inte det enda, jag blev kallad allt möjligt och de mindre framgångsrika kuskarna tyckte inte att jag hade där att göra.

Nu tycker Helen att tjejerna tar för sig allt mer och vill fokusera på det positiva.

– Jennifer är en sådan som tagit lite plats, annars är det ju mest i mindre lopp som tjejerna syns. Nu finns det bredd och ett gäng mycket bra tjejer så det vore jätteroligt om de kunde få vara med i de stora sammanhangen, för tjejerna platsar absolut!

Svaret på om vi får se Royal Fighter tillsammans med Jennifer Tillman i Elitloppet väntas dröja till i helgen enligt Elitloppsgeneralen Markus Myron. Helen hoppas att ekipaget får ett rosa kuvert.

– Det vore jätteroligt och så bra som han var så...varför inte?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!