Anders Ström: ”Då blev det kalla handen flera gånger”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

I ett historiskt avtal har spelbolaget Unibet kommit överens med Svensk Travsport om rättigheter för sportdata, ljud och bild.

Anders Ström, som grundade spelbolaget, ger nu sin syn på samarbetet. 

– På min tid försökte vi få till samarbeten med travsporten genom sponsring av lopp redan för över 20 år sedan, säger Ström. 

Det var förra veckan som förbundet Svensk Travsport bekräftade att de ingår ett samarbete med spelbolaget Unibet om rättigheterna för sportdata, ljud och bild.

Ett historiskt avtal, då Unibet blir det första företaget utöver ATG som tecknar ett avtal med förbundet. 

I pressmeddelandet framgår det att spelbolaget kommer lansera sin nya satsning i samband med Elitloppssöndagen den 29 maj. 

Spelbolagets grundare Anders Ström, som avgick som ordförande för koncernen 2020, misstänker att diskussionerna började föras i samband med omregleringen av spelmarknaden för ett par år sedan. 

– För det första ska jag poängtera att jag inte varit inblandad direkt i detta, säger Anders Ström. 

– När det gäller just detta samarbete vet jag inte exakt, men diskussionernas start bör antagligen ha sammanfallit med när omregleringen av spelmarknaden förbereddes för fyra-fem år sedan …

ATG har dominerat spel på hästsport i alla år – hur tror du Unibet kommer särskilja sig?

– Den frågan får du ställa till Kindred och Unibet. Jag meddelade beslutet om min avgång som ordförande i koncernen 2020 och numera har jag ingen funktion alls i bolaget.

”Då blev det kalla handen flera gånger” 

I en intervju med Travronden berättar Unibets Sverigechef Philip Lagerström att spelbolaget siktar på att ha fasta odds på samtliga travevent i landet – men att det i dagsläget inte finns planer på att lansera några poolspel. 

– Personligen tycker jag det vore intressantare med ett samarbete mellan bolagen gällande poolspelsprodukter. Det skulle göra poolerna större och spelformerna mer attraktiva. Det här får jag följa från sidan som spelare, rätt kul faktiskt!, säger Anders Ström. 

Har du hört någon om vad Unibet har för planer med sina sändningar? Kommer man exempelvis ha egen studio likt ATG Live?

- Vet ej. Hoppas det!

Som grundare av spelbolaget – hur mycket betyder det här för dig personligen?

- Som travsportälskare och grundare av Unibet är det för mig en trevlig lösning. På min tid försökte vi få till samarbeten med travsporten genom sponsring av lopp redan för över 20 år sedan, bland annat med en loppserie för unga kuskar samt ett stort femåringslopp. Men då blev det kalla handen flera gånger. Därför är det bra att det nu till slut har skakats hand på en deal.

Anders Ströms investmentbolag Veralda äger fortfarande 2,6 procent av aktierna i det börsnoterade Kindred Group plc, som äger Unibet.