Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikanske stjärnan: ”Publiken är otrolig...”

Foto: TR Media / Blomqvist Production AB

Yannick Gingras, 39, är en av de främsta amerikanska kuskarna och nu ska han försvara färgerna i Kusk-VM. 

Men det är inte bara mästerskapet som lockar honom, han trivs i Sverige och älskar Elitloppet.

– Hur fansen agerar och publiken tar emot hästarna är helt otroligt. 

Elitloppshelgen närmar sig med stormsteg men parallellt ska även Kusk-VM, eller World Driving Championship köras. Första loppet går av stapeln den 24 maj på Solvalla och avslutas sedan den 31 maj. 

Men USA:s representant Yannick Gringras har redan varit i Sverige på semester innan tävlingarna drar i gång. 

Ute på Erikssund i Sigtuna njuter han och familjen av den svenska försommaren tillsammans med

– Jag ser att det ska regna nu ett par dagar, hoppas att det ändrar sig, säger Yannick som ser minst sagt fram emot Elitloppshelgen.

Hejar på hemmahästen 

På den stora gården i Sigtuna huserar travtränarna Peter G Norman, bröderna Henrik och Fredrik B Larsson. Yannick har kommit nära familjerna.

– När det frågade mig om Kusk-VM så var jag så klart hedrad av att representera USA. Men för mig så var det minst lika betydelsefullt att få hälsa på alla vänner som jag har skaffat mig i Sverige under de här åren. 

På frågan vem som vinner Elitloppet så svarar också Yannick Gingras att han tror på Fredriks Milliondollarrhyme. 

– Han är en ”dark horse” och han är snabb. Han har aldrig mött de här hästarna förut, men det kan också vara bra. Ingen har sett hur bra han kan prestera ännu. Klarar han sig bra i försöken och kan få ett bra spår i finalen så vet man aldrig vad som kan hända. 

”Önskar vinna Elitloppet en dag” 

Gingras beskriver att han ser dagarna under kusk-VM som en nyttig erfarenhet och en chans att lära sig mer om svensk travsport.   

Och att det äventyret startar med Elitloppshelgen är något extra: 

– Efter att jag varit här första gången och upplevt Elitloppet med Maven, så kom jag hem och berättade om det för alla. Då sa jag att Elitloppet verkligen är något jag skulle vilja ha möjligheten att delta i någon mer gång, säger han och fortsätter:

– Sen är det klart att jag önskar att vinna Elitloppet en dag. Hur fansen agerar och publiken tar emot hästarna är helt otroligt.  

– Det är klart att jag vill vinna kusk-VM, men jag ser det verkligen som en läroperiod att lära mig hur svensk travsport fungerar. Det är hur man kör bakom bilen, de olika distanserna men också att det går lite långsammare här i loppen och det är fler hästar runtomkring. 

– Då kanske jag kan komma tillbaka hit och vinna Elitloppet en dag. 

Krävs samarbete för att locka hästar från USA

Vad säger du om att det inte är några amerikanska elitloppshästar med i år?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Men det är så svårt att ta sig hit för de amerikanska hästarna. Det känns som att Solvalla måste jobba med fler banor. Till exempel om en amerikansk häst var inbjuden till Copenhagen Cup, Elitloppet och Oslo grand prix så skulle det vara lättare att komma.

Han fortsätter: 

– Det är så mycket pengar att tävla om i USA, det svårt att bara komma för ett lopp då. 

– Sen behöver de också ett direktflyg. Det är dyrt men jag tror att det är enda sättet att lösa det på om man vill få de bästa hästarna. 

”Tror Atlanta har en fördel” 

Yannick Gingras skötte tömmarna som sig bör bakom Hambletonian-vinnare Atlanta när hon vann i årsdebut på 1.08,9/1.609 meter. 

Och Gingras berättar att både han, tränare Ron Burke och hästens ägare var sugna på att åka till Elitloppet. 

– Det var riktigt nära att de åkte, men resevägen var inte perfekt och det var lite sent inpå. Men de planerar att komma nästa år om hon är fortsatt bra. 

– Det är en fantastisk häst, jag tror att hon skulle passa jättebra i Sverige.

Gingras är övertygad om att stoet skulle kunnat utmana de flesta hästarna i fältet på kort distans. 

– Det är många bra hästar med i år som Propulsion och Readly Express för att nämna några. Men jag tror att Atlanta är lika bra. 

– Jag är inte säker på att någon annan är vassare än henne på kort distans. Jag tror att hon skulle ha en fördel på dem. Skulle de vara längre distans så skulle de vara strået vassare än henne. 

Första gången med voltstart 

Gingras har även fått lite styrningar utanför Kusk-VM och där ska han få uppleva voltstart för första gången. 

– Jag är lite skrämd av det. Men som tur är har jag lite tid på mig att kolla hur det går till. Peter har visat mig många videos men jag ska försöka se alla voltstart lopp till helgen. 

På måndag ska han även prova på att köra kallblod, något han heller aldrig gjort tidigare. 

– Det blir verkligen annorlunda. Jag har pratat med Örjan Kihlström och han har sagt att man måste hitta rätt sätt att hålla dem. De kan springa fort men det gäller att de inte galopperar. Det blir även det en lärorik upplevelse, avslutar han.