Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amatörtränarens nya succé – startar på V75

Stephanie Werder och Namur
Foto: Mattias Pettersson
Namur
Foto: Privat / Privat
Stephanie Werder
Foto: JH / TR Media/KANAL 75

Hon började som hästskötare hos bröderna Hamre för att sen rida monté och är nu en framgångsrik amatörtränare.

Hon har bara två hästar i träning men en av dem – ögonstenen Namur – startar på V75 i helgen.

– Det känns jättehäftigt, säger tränardebutanten Stephanie Werder.

Inom travsporten är Stephanie Werder verkligen ingen nykomling. Hon har länge haft stora framgångar som montéryttare där hon tjänat över 1,5 miljoner. Hon har tävlat över hela världen och dessutom vunnit ett stort montélopp på ett Hambletonianmeeting i USA. 

Som tränare är hon dock lite mer okänd. Just nu har hon två hästar på sin träningslista och ska på lördag upp i ringen mot tungviktarna på V75. Det som är extra speciellt är att hon ska göra det med en häst hon själv har valt ut, köpt och även tränar.

– Det känns jättehäftigt. V75 är tuffare så klart, tuffare motstånd och hästar med bättre form som är siktad mot det här loppet. Det ska bli kul att se honom i det här gänget. Han fick bra spår och jag hoppas på lite flyt och tur på vägen.

Hästskötare hos bröderna Hamre

Efter alla framgångar i monté har hon nu valt att prioritera träningen av hästar i stället för att rida. I februari i år flyttade hon in på en ny anläggning alldeles bakom Jägersro. 

– Jag kan skritta in på fem minuter. Det är helt perfekta förutsättningar och det blev ett jäkla lyft. Jag kunde träna oftare och lite hårdare. Ibland kan jag känna att man blir lite bortskämd nästan, säger hon och skrattar.

Hästintresset har alltid funnits där och hon berättar att Frode och Atle Hamre hjälpt henne mycket. Stephanie arbetade hos de norska tränarstjärnorna som hästskötare när hon var yngre. 

– Jag lärde mig mycket av dem och har alltid drömt om att vara tränare. Frode och Atle tyckte att jag var duktig i sadeln men målet har alltid varit tränare. Om man ska hinna träna får man välja lite och nu väljer jag att träna mer. Jag kör gärna lopp men jag måste prioritera emellanåt.  När man har två så bra hästar som jag har nu så vill man lägga tid på dem.

”Man måste ju ha framtidsvisioner”

Framtiden är redan utstakad för Stephanie. Jägersro-tränare siktar på att utöka sin verksamhet och hoppas kunna ha 5-7 hästar i träning inom en snar framtid.

– Jag är sugen på att köpa en egen gård. Jag har sparat i 1,5 års tid nu och har sagt att inom 2-3 år ska jag ha en egen. Jag vill ha en så pass stor så att det finns plats för att kunna sköta träningen hemma. Man måste ju ha framtidsvisioner, säger hon med ett skratt.