Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Almenäs om hästen: "Det är jättetråkigt"

Foto: Sven Lindwall
Foto: Ylwa Yngvesson

Jessica Almenäs är känd från sina programledarroller i bland annat Let's Dance och Nyhetsmorgon.

Men vad hon verkligen brinner för är något helt annat - travet.

Nu ska hon gå i travskola, och när världens snabbaste travhäst - Sebastian K. - nyligen aviserade att han skulle sluta, sörjer Almenäs.

- Jättetråkigt att karriären är över, säger hon till SportExpressen.

Sebastian K. är den svenskfödda hästen som slagit det absoluta världsrekordet. Han har vunnit mängder av storlopp, och varit i träning hos båda profilerna Åke Svanstedt och Lutfi Kolgjini.

För några dagar sedan meddelade kretsen kring hästen att det är färdigtävlat, då en skada sätter stopp för karriären. Något som Almenäs är allt annat än glad över.

- Jättetråkigt att karriären är över! Han har ju varit en av världens absolut bästa hästar en längre tid så det är klart att han har betytt väldigt mycket för sporten. Tyckte dock det var lite tråkigt när han flyttade med Åke till USA och vi inte fick njuta av honom här hemma mer.

Bästa minnet? Världsrekordet, så klart.

- Bästa minnet är förstås hans absoluta världsrekord. Större än så blir det ju inte, fortsätter hon.

"Var väldigt peppade"

Almenäs leder succéprogrammet

Svensk Travsport hoppas, genom ett ökat intresse efter Stjärnkusken – där Jessica Almenäs är programledare, kunna locka nya besökare till travskolorna som är stationerade runtom i landet, något som har lyckats.

Åsa Elmroth, även hon tv-profil inom travet, och Jessica Almenäs bestämde sig på stranden i Tylösand när de såg en annons i Travronden.

- Vi var väldigt peppade då, nu undrar jag vad jag gett mig in på, säger Åsa.

"Inspirera andra"

Är det inte lite konstigt att ni som jobbar med trav-tv ska gå en kurs på en travskola?

- Jag har ju varit programledare Lets Dance i 8 år och kan inte ta ett danssteg heller, så jag tror man kan göra sitt jobb utan att själv vara utövare. Men jag tror och hoppas att vi kommer att få en större förståelse för sporten och det kan ju bara vara positivt. Dessutom kanske vi kan sätta ett gott exempel och inspirera andra att testa, svarar Jessica.

Åsa Elmroth flikar in.

- Jag vet inte om alla som jobbar med trav kan köra häst, det är nog bara en bra utbildning i vårt framtida jobb.

Glenn Elo är ansvarig för Solvallas travskola och är glad när han får reda på nyheten.

- Det är så klart jätteroligt. För vår del är Stjärnkusken överlag fantastisk, det är många som hör av sig och vill gå en kurs, förklarar han.