Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla ryker från Jägersro: ”Det känns fruktansvärt”

Svensk Galopps ordförande Anders Lilius.
Fredrik Reuterskiöld, tidigare vd för Svensk Galopp.

Alla galopptränare på Skånsk galopp sägs upp.

Det har lett till ordbråk mellan Jägersrotränarna och förbundet.

– Vi har en ledning som piskat fram det här, säger den Skånebaserade tränaren Fredrik Reuterskiöld, som tidigare var vd för Svensk galopp.

– Det är fullkomligt förkastligt att han som före detta vd säger något sådant, kontrar Svensk galopps ordförande Anders Lilius.

Från och med den 31:a december 2026 tvingas skånsk galopp bort från Jägersro travbana i Malmö. Men det är inget besked som gäller enbart galoppen, utan även travtävlingarna som vanligtvis genomförs där.

Samtidigt pågår anläggningen av en ny travbana i Skåne som ska fylla samma funktion. 

Men dit kommer inte skånsk galopp att flytta – som det ser ut just nu.

I veckan sades alla galopptränare och anställda upp på Jägersro och skånsk galopp går en mörk framtid till mötes.

Från och med den 31 december i år blir de alla av med jobbet.

– Det känns fruktansvärt, vi har en ledning i svensk galopp som piskat fram det här och vill avveckla skånska lopp, säger den Skånebaserade tränaren Fredrik Reuterskiöld, som tidigare var vd för Svensk galopp.

– Det här har de inte lyckats hålla särskilt dolt. De har spelat öppet spel kring det. Att skånsk galopp ska försvinna och att vi bara ska ha en bana i Sverige, och den ska ligga i Stockholm.

Saknar förtroende

En annan tränare, Jessica Long, reagerade också nedstämt på beslutet. Hon menar att skånsk galopp inte har fått något stöd efter ett tufft besked.

– Det har varit begränsat än så länge, säger hon.

– Det är inget vi hymlar vi att vi har ett dåligt förtroende för svensk galopps ordförande för närvarande. De har lovat att var oss behjälpliga kring detta, men det är som sagt väldigt tidigt. Vi får se vad det hela mynnar ut till. Nu är det dags för ordförande att steppa upp och visa att han står upp för oss.

Vidare menar Jessica Long att beslutet har kommit närmare och närmare på grund av brist på handlingskraft från svensk galopp.

– Det var inget oväntat, det är aldrig trevligt att få det beskedet men som sagt har vi vetat att travsällskapet vill komma i gång och komma till förhandlingsbordet. Inte oväntat men inte så trevligt, säger Long.

Anders Lilius svar: ”Är urbota dumt”

Anders Lilius, ordförande på Svensk galopp, är kritisk till Fredrik Reuterskiölds uttalanden.

– Det är fullkomligt förkastligt att han som före detta vd säger något sådant, säger han och fortsätter

– Jag förstår att de har känslor och att det är deras jobb som är på spel, men det är obefogade kommentarer.

Angående projektet med en ny travbana menar han att ett stämmobeslut hindrat Svensk galopp från att förhandla med det skånska travsällskapet om en ny anläggning. 

I stället har man riktat in sig på att bygga en bana i Bara, som kan användas till såväl träning som tävling.

– Vi är där vi är, det kostar vad det kostar. Vi försöker hitta vägar att finansiera. Att han (Reuterskiöld) kastar ur sig kommentarer som inte har något belägg eller sanning är urbota dumt. Alla känner till vår ekonomi, den har blivit bättre men det är fortfarande tufft.

”Någon måste finansiera bygget”

Anders Lilius menar att Svensk galopp jobbat hårt för att hitta finansiärer och har ”knackat dörr” hos några.

För att göra ett nybygge möjligt har man tillsatt en arbetsgrupp med intressenter och representanter från Skåne, Göteborg och Stockholm. 

Lilius säger att en lösning måste till på lång sikt, som från 2026 ska hålla i 25 år framöver.

– Vi vill hyra, men någon måste finansiera bygget. Skånsk galopp har bränt möjligheten att bygga med travsporten, säger han.