Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla jobbar hårt och vi lämnar inget åt slumpen”

Daniel Wäjersten tränar Global BadmanFoto: LISSI GUSTAFSSON / TR Media/KANAL 75
Global Badman är betrodd i Svensk UppfödningslöpningFoto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Global Badman vinner första uttagningen till Svensk Uppfödningslöpning 2019Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Daniel Wäjersten, 29, har varit proffstränare i drygt två år.
Han har satsat stort, inte minst i och med gårdsköpet av tidigare arbetsgivaren Svante Båth. 

Men det har givit resultat och på söndag gör han upp om segern i Svensk Uppfödningslöpning.

– Alla jobbar hårt och vi har inte lämnat något åt slumpen, säger han. 

I november 2017 plockade Daniel Wäjersten ut sin proffstränarlicens, och travtränaren som har Bergsåker som hemmabana har haft en strålande start på karriären. 

Ifjol körde han in 1,2 miljoner kronor och i år har man redan passerat 2,5 miljoner i inkörda pengar – det trots att stallet inte har så mycket starthästar. 

– Alla jobbar hårt och vi har inte lämnat något åt slumpen. Det har gett resultat. 

Och nu har han chansen att ta sin första seger i ett klassiskt storlopp då hans Global Badman är en av förhandsfavoriterna i Svensk Uppfödningslöpning till helgen. 

”Såg honom när han var sex månader”

Segern i uttagningsloppet blev en tämligen enkel uppgift för talangen.  

– Han vann med krafter kvar och orkesmässigt var det helt perfekt. 

Det enda som oroar Daniel Wäjersten just nu är den långa resan från Bergsåker till Jägersro, även om det gick bra senast. 

– Det är många mil i benen. Nu åt han och drack men det är ändå ett stressmoment att resa med hästarna och de kan tappa form. Jag tar ingenting förgivet. 

Wäjersten har varit med på Global Badman från tidigt i Yield Boko-sonens liv. 

– Jag såg honom för första gången när han var sex månader. Han är uppvuxen i Frankrike och är född i Normandie. 

Hade du någon ägare på honom från början?

– Nej, jag köpte honom själv. I och med att pappan inte hade så mycket avkommor och var lite oprövad så visste man inte riktigt vad. Ägarna skulle köpa en annan häst men så blev det inget av det så då tog de den här i stället. De blev bestämt runt nyår innan han blev två år. 

Första åren som proffs 

Och framgångarna skulle visa sig bli tidiga, på fem starter har det blivit fyra segrar. Det återstår att se om det blir ytterligare en på lördag. 

– Det är fina pengar att köra om. Om hästen gör ett bra lopp och är bland dem tre så är det inte så att jag åker hem och hänger läpp för det. 

Daniel Wäjersten har varit proffstränare i ganska precis två år och han själv menar att rutiner och liknade äntligen börjar sätta sig. 

– Det var mycket omställningar förra vintern, man ska sköta banor, snöskottning och allt helt själv. Det tar tid att komma in i det och lära sig. Det blir lite inre stress också om, man kan ligga och tänka på om det ska snöa eller inte och vakna på nätterna och kolla. Nu känns det som att man tagit sig över den tröskeln.

Gårdsköpet: ”Det var noll på sparkontot”

 Han fortsätter: 

– Jag köpte även gården då och det var en massa saker där runtomkring som skulle fixas med möten och allt. Det var mycket att sätta in sig i. Det är nu efter sommaren som man känner att det har börjat sätta sig. 

Gården Solum strax utanför Sundsvall ägdes tidigare av hans tidigare arbetsgivare Svante Båth och är på cirka 45 hektar. 

– Det var noll på sparkontot efter det, säger han med ett skratt. 

Daniel Wäjersten har drygt 40 hästar på träningslistan – och där finns många yngre förmågor. Han är tydlig med att han inte tänker nöja sig trots succéstarten. 

– Alla jobbar hårt och vi har inte lämnat något åt slumpen. Det har gett resultat. 

– Vi vill fortsätta öka på hästantalet och fortsätta utvecklas och få fler och bättre hästar. Även om vi har fina hästar nu så måste man hela tiden sträva efter att det ska bli bättre. Bara för att det har gått bra de här två första åren så sätter vi oss inte ned och är nöjda.