Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alf, 72, selar ut sin nya kallblodstjärna på V75

Foto: Svanthe Harström / ©Svanthe Harström DAVID SCHREINER / TR BILD
Foto: Mia Törnberg / Trav & Galoppronden

Alf Jonsson, 72, är en mycket rutinerad travtränare. 

Och nu ser det ut som att han har en ny stjärna på gång. 

Femåriga Ängsborken har imponerat – och på lördag är det dags för V75. 

– Jag kände att det var något extra första gången jag körde honom. 

Kallblodshingsten Ängsborken visade tidigt i karriären att han besatt en talang utöver det vanliga. På sina 21 starter har han tjänat närmare en miljon kronor och inte varit sämre än fjärdeplacerad i ett travlopp. Som treåring blev han trea med galopp i Svenskt Kallblodskriterium men under säsongen som fyraåring blev det inga starter. 

Hästen ådrog sig nämligen en gaffelbandsskada, vilket är en allvarlig senskada, men i slutet av december var han tillbaka som vinnare på tävlingsbanan. 

Och sedan comebacken har det blivit ytterligare två segrar och två andraplatser. 

– Han är en rätt så stor och tung häst så man får vara försiktig. Men det är oförändrat bra med skadan, tack och lov, säger hästens tränare Alf Jonsson. 

”Lite respekt inger han nog”

Hur såg prognosen ut för hästen efter skadan?

– Eftersom att det inte var någon tävling eller träningsskada så var det ändå lite bättre även fast det inte alls är bra. Han var ute i en hage och lekte när han sträckte sönder gaffelbandet, säger den 72-åriga tränaren. 

På lördag är det V75 på hemmabanan Bergsåker och då ska Ängsborken ut och möta hästar med betydligt mer rutin. Ändå ser han ut att tillhöra en av de mest betrodda i loppet – och det är många konkurrenter som har respekt för kallblodstalangen. 

– Det är en fin häst. Han är ju bara fem år en så länge men han har ju gjort det jättebra. Det är klart att lite respekt, det inger han nog, konstaterar Alf Jonsson. 

– Jag kände att det var något extra första gången jag körde honom. Det var en riktig travare. Som treåring startade han och vann några lopp. Då gick han utan käk och vanligt huvudlag. Det var inga som helst problem och det är sällan några treåriga kallblod klarar av det. 

”Naturligtvis bland de bästa”

Jonsson har tränat fram många fina hästar, däribland Lome Felix och Puma Jerva, för att bara nämna några. Och han tror mycket på Ängsborken när han ska placera in honom bland sina tidigare träningsadepter. 

– Han är ju bland de bästa helt naturligtvis.

På lördag hoppas han på lite tur från innerspåret. 

– Han är bara fem år och har inte varit med så mycket. Han är inte riktigt snabb från start. Han går fort farande tillslut i stället men då gäller det att komma ut.