Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alans mörka förflutna: Vin och kokain till frukost

Alan Doyle missbrukade alkohol och andra droger i elva år. 

Nu berättar jockeyn hur galoppsporten räddade livet på honom. 

– Det första jag gjorde på morgonen var att dricka vin och ta en lina kokain, säger han till The Sun. 

Den irländske jockeyn Alan Doyle slog igenom tidigt. 

Doyle debuterade 16 år gammal och vann sina två första lopp i karriären. 

En glädje som dock skulle bli kortvarig för den talangfulle jockeyn. 

Samma år förlorade han nära familjemedlemmar och vänner – och sökte så småningom tröst i alkohol och droger. 

I en lång intervju med The Sun berättar Alan Doyle om de långvariga missbruksproblemen som var nära på att ta hans liv.

– När jag vaknade på morgonen var allt jag kunde tänka på att få gå till puben och bli berusad, säger han till tidningen. 

”Jag hade varit död annars” 

De redan allvarliga problemen eskalerade när Coronaviruset fattat ett hårt grepp om världen och samhället i England stängdes ner. 

– Under den första nedstängningen var det riktigt illa. Jag missbrukade alkohol och droger dagligen. Det första jag gjorde på morgonen var att dricka vin och ta en lina kokain runt halv sex-tiden. Jag var så beroende att min kropp inte fungerade annars, säger han. 

Sedan kom vändningen. Sommaren 2020 hörde jockeyn av sig till den ideella galopporganisationen ”Racing Welfare” och fick hjälp med att ta sig ur missbruket. 

– Jag hade varit död om jag inte kontaktat dem. Alkoholen hade ett sånt grepp om mig i elva år och jag hade nått en nivå där det inte gick längre. Jag var självmordsbenägen. 

”Vill tacka dem för allt” 

I dag har Alan Doyle varit fri från alkoholen och drogerna i 16 månader – och har dessutom fått tillbaka sin passion för galoppsporten som han hade slutat med 2019. 

Något han kan bland andra kan tacka jockeykollegorna Daryl Jacob, Brian Hughes, tränaren Brian Harding och agenten Richard Hale för. 

– Jag vill tacka dem för allt, att de gjort det möjligt. Även andra bakom kulisserna som varit lika stöttande, säger han.