Åke Svanstedts svar på den hårda kritiken

Åke Svanstedt försvarar sig nu efter kritiken: "Ser värre ut än vad det var"
Foto: ÖRJAN F ELLINGVÅG
Åke Svanstedt efter segern
Foto: Adam Ström/stalltz.se

NEW YORK. Åke Svanstedt är orolig att han ska förlora segern i Hambletonian - och förstapriset på drygt fyra miljoner kronor - efter överklagan.

Samtidigt försvarar travkusken den omtalade drivningen på upploppet.

– Det ser värre ut än det var för jag fastnade med spöet, säger han.

Två dagar efter att Åke Svanstedt tog hem segern i ett av världens största travlopp Hambletonian nåddes han under måndagskvällen svensk tid av beskedet att segern är överklagad. David Miller diskvalificerades efter att ha trängt sig på upploppet och segern gick därför till tvåan Åke Svanstedt med hästen Perfect Spirit – men nu är Svanstedt rädd att domslutet kan ändras.

– Jag vet inte hur sånt här går till, om han kan få tillbaka segern, säger Svanstedt. Jag vet inte hur orolig jag ska vara. Jag förstår inte att man ens kan överklaga när det redan är dömt och klart.

Vad har du fått för information?

– Ingen alls. Jag vet inte om jag kan tappa segern. Jag fick veta det nu när jag läste på Twitter. Jag har aldrig varit med om det här förut.

Åke Svanstedt svar på kritik om drivning

Svanstedt berättar att han aldrig uppfattade situationen som ledde till diskvalificering och att beskedet – att han fortfarande hade chans att vinna – därför kom som en stor överraskning efter målgången.

– Jag satt på långsidan och skrittade och det var inga högtalare där så jag var bara nöjd att jag kommit tvåa, men sen kom skötaren springande och sa att jag kanske skulle vinna. 

– Det var ju väldigt kul. Jag har tidigare haft lite otur med domarna och blivit hårt diskad ett par gånger, bland annat med Resolve. Men nu hade jag tur. 

Du har fått hård kritik för att du drev för hårt under upploppet. Tycker du själv att du använde spöet för mycket?

– Ja, det är klart att jag drev hårt. Hade jag vetat att han skulle bli tvåa hade jag inte drivit någonting, men jag var tvåa och jag ville vinna. Sen vet jag hur reglerna är på Meadowlands och alla kuskar driver hårt.

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer. Jag var tvåa och hade chans att vinna, då är det klart att man kräver det yttersta. 

Svanstedt upprepar att han inte är någon djurplågare. 

– Jag tycker inte illa om hästen som folk tror. Att jag var hård mot honom i 10-12 sekunder – det tror jag han tål. Jag är alltid snäll mot honom i vanliga fall, men han visste också att det var tävling. Sånt vet hästar.

"De skiter fullständigt i det"

Samtidigt säger Svanstedt att han gärna skulle se hårdare regler. 

– I Pennsylvania får man inte ta tömmarna i en hand och driva. Det får man i New York, men driver man för hårt får man böter. Det är bara New Jersey som låter en driva hur hårt man vill.

Vad tycker du om det?

– Det klart att det är hårt för hästarna. Det borde vara regler som i Pennsylvania och New York. Alla kuskar på Meadowlands är hårda mot hästarna. Men det är något travförbundet måste ta tag i – inte jag eller journalister. 

När du sett loppet i efterhand, hur tyckte du att det ser ut?

– Det ser värre ut än det var. 

Enligt Svanstedt beror det på att spöet fastnade i snöret till tussarna i hästens öron.

– Det syns inte på filmen att det sitter fast, men jag fick rycka bakåt flera gånger för att få loss det. Därför ser det värre ut i början än det var. Det ser ut som jag laddar allt jag kan, men det var för att rycka loss snöret.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg skriver att man måste överväga om loppen överhuvudtaget ska visas i Sverige. 

– Jag har läst allting, men det spelar ingen roll vad folk i Sverige tycker. Travförbundet i Sverige kan inte påverka någonting för amerikanerna vet knappt var Sverige ligger. De skiter fullständigt i vad som händer på andra sidan Atlanten så folk kan skriva och debattera – men de bryr sig noll. 

Är det vad du vill säga till Johan Lindberg och de andra?

– Ja, de behöver inte skriva och oja sig så mycket för ingen bryr sig. Sen kan jag personligen tycka att det borde vara samma regler i alla stater. Sitter de andra kuskarna med tömmarna i båda händerna och driver försiktigt så gör jag också det.