Åke Svanstedt försvarar sig nu efter kritiken: "Ser värre ut än vad det var" Foto: ÖRJAN F ELLINGVÅGÅke Svanstedt försvarar sig nu efter kritiken: "Ser värre ut än vad det var" Foto: ÖRJAN F ELLINGVÅG
Åke Svanstedt försvarar sig nu efter kritiken: "Ser värre ut än vad det var" Foto: ÖRJAN F ELLINGVÅG
Åke Svanstedt efter segern Foto: Adam Ström/stalltz.seÅke Svanstedt efter segern Foto: Adam Ström/stalltz.se
Åke Svanstedt efter segern Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedts svar på den hårda kritiken

Publicerad

NEW YORK. Åke Svanstedt är orolig att han ska förlora segern i Hambletonian - och förstapriset på drygt fyra miljoner kronor - efter överklagan.

Samtidigt försvarar travkusken den omtalade drivningen på upploppet.

– Det ser värre ut än det var för jag fastnade med spöet, säger han.

Två dagar efter att Åke Svanstedt tog hem segern i ett av världens största travlopp Hambletonian nåddes han under måndagskvällen svensk tid av beskedet att segern är överklagad. David Miller diskvalificerades efter att ha trängt sig på upploppet och segern gick därför till tvåan Åke Svanstedt med hästen Perfect Spirit – men nu är Svanstedt rädd att domslutet kan ändras.

– Jag vet inte hur sånt här går till, om han kan få tillbaka segern, säger Svanstedt. Jag vet inte hur orolig jag ska vara. Jag förstår inte att man ens kan överklaga när det redan är dömt och klart.

Vad har du fått för information?

– Ingen alls. Jag vet inte om jag kan tappa segern. Jag fick veta det nu när jag läste på Twitter. Jag har aldrig varit med om det här förut.

Åke Svanstedt svar på kritik om drivning

Svanstedt berättar att han aldrig uppfattade situationen som ledde till diskvalificering och att beskedet – att han fortfarande hade chans att vinna – därför kom som en stor överraskning efter målgången.

– Jag satt på långsidan och skrittade och det var inga högtalare där så jag var bara nöjd att jag kommit tvåa, men sen kom skötaren springande och sa att jag kanske skulle vinna. 

– Det var ju väldigt kul. Jag har tidigare haft lite otur med domarna och blivit hårt diskad ett par gånger, bland annat med Resolve. Men nu hade jag tur. 

Du har fått hård kritik för att du drev för hårt under upploppet. Tycker du själv att du använde spöet för mycket?

– Ja, det är klart att jag drev hårt. Hade jag vetat att han skulle bli tvåa hade jag inte drivit någonting, men jag var tvåa och jag ville vinna. Sen vet jag hur reglerna är på Meadowlands och alla kuskar driver hårt.

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer. Jag var tvåa och hade chans att vinna, då är det klart att man kräver det yttersta. 

Svanstedt upprepar att han inte är någon djurplågare. 

– Jag tycker inte illa om hästen som folk tror. Att jag var hård mot honom i 10-12 sekunder – det tror jag han tål. Jag är alltid snäll mot honom i vanliga fall, men han visste också att det var tävling. Sånt vet hästar.

"De skiter fullständigt i det"

Samtidigt säger Svanstedt att han gärna skulle se hårdare regler. 

– I Pennsylvania får man inte ta tömmarna i en hand och driva. Det får man i New York, men driver man för hårt får man böter. Det är bara New Jersey som låter en driva hur hårt man vill.

Vad tycker du om det?

– Det klart att det är hårt för hästarna. Det borde vara regler som i Pennsylvania och New York. Alla kuskar på Meadowlands är hårda mot hästarna. Men det är något travförbundet måste ta tag i – inte jag eller journalister. 

När du sett loppet i efterhand, hur tyckte du att det ser ut?

– Det ser värre ut än det var. 

Enligt Svanstedt beror det på att spöet fastnade i snöret till tussarna i hästens öron.

– Det syns inte på filmen att det sitter fast, men jag fick rycka bakåt flera gånger för att få loss det. Därför ser det värre ut i början än det var. Det ser ut som jag laddar allt jag kan, men det var för att rycka loss snöret.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg skriver att man måste överväga om loppen överhuvudtaget ska visas i Sverige. 

– Jag har läst allting, men det spelar ingen roll vad folk i Sverige tycker. Travförbundet i Sverige kan inte påverka någonting för amerikanerna vet knappt var Sverige ligger. De skiter fullständigt i vad som händer på andra sidan Atlanten så folk kan skriva och debattera – men de bryr sig noll. 

Är det vad du vill säga till Johan Lindberg och de andra?

– Ja, de behöver inte skriva och oja sig så mycket för ingen bryr sig. Sen kan jag personligen tycka att det borde vara samma regler i alla stater. Sitter de andra kuskarna med tömmarna i båda händerna och driver försiktigt så gör jag också det.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag