Foto: Pontus Gille / KANAL 75Foto: Pontus Gille / KANAL 75
 Foto: Pontus Gille / KANAL 75
Foto: Adam Ström / KANAL 75Foto: Adam Ström / KANAL 75
 Foto: Adam Ström / KANAL 75

Åke Svanstedt stängs av för doping

Publicerad

Travtränaren Åke Svanstedt stängs av för doping.

Detta efter att två av hans hästar, bland andra elitloppstvåan Resolve, ertappats med en förbjuden substans i kroppen – något som SportExpressen kunde avslöja i augusti.

– Vi har ingen aning hur det har hänt och vi kommer överklaga domen, säger Svanstedt.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Den 22 augusti i år kunde SportExpressen avslöja att Åke Svanstedts stjärnhäst Resolve testat positivt för doping i samband med ett storlopp på travbanan Meadowlands i New Jersey.

Svanstedt, som för några år sedan flyttade sin träningsverksamhet till USA, hade då tre månader tidigare slutat tvåa i Elitloppet på Solvalla med just Resolve.

Men i samband med loppet John Cashman Jr Memorial, där Resolve tog hem förstapriset på en miljon kronor, dopingtestades hästen, och A-provet innehöll enligt uppgifter till SportExpressen den dopingklassade substansen kortison.

Även en annan av Åke Svanstedts hästar testades positivt för samma substans.

Stängs av 30 dagar

Nu har domen kommit, skriver Travronden.

Resolve och en annan av stallets hästar, Blue Muse, ska ha haft det förbjudna kortisonämnet Dexametason i kroppen.

– Blue Muse som startade på fredagen hade ett jättehögt värde. Resolve som startade på lördagen hade inte ett lika högt värde, men över gränsvärdet. Det är ett kortison och jag har aldrig använt kortison på någon av mina hästar, säger Åke Svanstedt till Travronden.

Åke Svanstedt stängs av i 30 dagar och tvingas också böta drygt 9 000 kronor. Avstängningen träder i kraft den 2 januari och kommer att gälla månaden ut.

Kommer överklaga

När SportExpressen når den svenske travtränaren är han fortfarande frågande till hur det förbjudna ämnet kan ha hamnat i hans hästar.

- Jag har aldrig använt det där medlet som är ett kortison och min veterinär säger att han inte heller har använt sig av det. Vi har ingen aning hur det har hänt och vi kommer överklaga domen.

Blev du överraskad?

– Nej, jag hade hört att det brukar bli 500 dollar i böter och två veckors avstängning om man använder sig av det här medlet. Och jag har ju två hästar, så nej, det var inte överraskande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag