Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åke Svanstedt stängs av för doping

Foto: Pontus Gille / KANAL 75
Foto: Adam Ström / KANAL 75

Travtränaren Åke Svanstedt stängs av för doping.

Detta efter att två av hans hästar, bland andra elitloppstvåan Resolve, ertappats med en förbjuden substans i kroppen – något som SportExpressen kunde avslöja i augusti.

– Vi har ingen aning hur det har hänt och vi kommer överklaga domen, säger Svanstedt.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Den 22 augusti i år kunde SportExpressen avslöja att Åke Svanstedts stjärnhäst Resolve testat positivt för doping i samband med ett storlopp på travbanan Meadowlands i New Jersey.

Svanstedt, som för några år sedan flyttade sin träningsverksamhet till USA, hade då tre månader tidigare slutat tvåa i Elitloppet på Solvalla med just Resolve.

Men i samband med loppet John Cashman Jr Memorial, där Resolve tog hem förstapriset på en miljon kronor, dopingtestades hästen, och A-provet innehöll enligt uppgifter till SportExpressen den dopingklassade substansen kortison.

Även en annan av Åke Svanstedts hästar testades positivt för samma substans.

Stängs av 30 dagar

Nu har domen kommit, skriver Travronden.

Resolve och en annan av stallets hästar, Blue Muse, ska ha haft det förbjudna kortisonämnet Dexametason i kroppen.

– Blue Muse som startade på fredagen hade ett jättehögt värde. Resolve som startade på lördagen hade inte ett lika högt värde, men över gränsvärdet. Det är ett kortison och jag har aldrig använt kortison på någon av mina hästar, säger Åke Svanstedt till Travronden.

Åke Svanstedt stängs av i 30 dagar och tvingas också böta drygt 9 000 kronor. Avstängningen träder i kraft den 2 januari och kommer att gälla månaden ut.

Kommer överklaga

När SportExpressen når den svenske travtränaren är han fortfarande frågande till hur det förbjudna ämnet kan ha hamnat i hans hästar.

- Jag har aldrig använt det där medlet som är ett kortison och min veterinär säger att han inte heller har använt sig av det. Vi har ingen aning hur det har hänt och vi kommer överklaga domen.

Blev du överraskad?

– Nej, jag hade hört att det brukar bli 500 dollar i böter och två veckors avstängning om man använder sig av det här medlet. Och jag har ju två hästar, så nej, det var inte överraskande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!