Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ägarnas miljonjubel efter motgångarna

Mehdi Yazdanpanah, en av ägarna bakom Derbyvinnaren Hail MaryFoto: Privat
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

För drygt fyra år sedan valde Mehdi Yazdanpanah att satsa på travsporten. 

Tillsammans med några vänner köpte han in flera hästar, och de har fått känna på både toppar och dalar, inte minst när miljonhästen Muscle Hustle gick bort. 

Nu är det dock bara glädje som ryms efter Hail Marys seger i Svenskt Travderby. 

– Det är magiskt, säger 40-åringen. 

En av de första hästarna som Mehdi Yazdanpanah och hans kompisar köpte in var Hail Mary. I går, söndag, tog den fyraåriga hingsten hem segern i Svenskt Travderbyt, storloppet med ett förstapris på fyra miljoner kronor. 

Dagen efter den mäktiga triumfen är ägaren fortfarande yr av segerglädjen, trots en sen festnatt i Malmö har han haft svårt att sova:

– Jag har inte fått sova många timmar. Vi firade länge men det är så mycket känslor så jag vaknade faktiskt klockan fem på morgonen trots att det blev sent. Jag satte mig i lobbyn lite för mig själv och bara försökte ta in det. Det är magiskt. 

Mehdi Yazdanpanah minns Hail Marys första start i karriären. 

– Det var nästan exakt ett år sedan, det var på Gävle den 22 augusti. Då hade vi ingen aning om vilken potential han hade men vi var på plats. Han vann han med 30-40 meter. Det var helt otroligt. Det är svårt att få fram en sådan häst, det kändes nästan overkligt. 

Miljonhästen gick inte att rädda 

Hingsten var en av de första som ägarkonstellationen köpte in. Men under de här åren har de inte bara varit framgång, de har också fått känna på hur skört hästlivet kan vara. Inte minst fick de uppleva det då inköpt miljonhästen Muscle Hustle gick bort efter komplikationer i samband med en resa till USA.  

– Muscle Hustle var kanske den fjärde hästen som vi köpte in oss på, men tyvärr gick han bort. Vi hann bara med några lopp med honom, vilket var trevligt, men det är det som är det tuffa med djur, och han gick inte att rädda.

Det var tack vare tidigare ishockeyspelare Challe Berglund som Mehdi Yazdanpanah kom i kontakt med Robert Bergh. Mehid hade många år sprungit på Solvalla under Elitloppshelgen och bestämde sig tillslut för att satsa stort på travsporten tillsammans med sina kompisar. Där jobbar de flesta inklusive, Mehid, inom spelbranschen och till vardags delar de kontor. 

”Det var en derbyseger jag önskade mig” 

– Det är kul att man har fått med sig arbetskamrater som egentligen inte kunde något om trav och så får de vara med på den här resan. Det är mycket roligare när man är flera. Man sitter på kontoret varje dag och pratar om hästar, och så försöker man jobba lite grann också, säger Mehid och skrattar. 

Mehdi Yazdanpanah fyllde 40 år den 30 augusti och då fanns det bara en sak som han önskade sig:

– När jag blåste ut ljusen på tårtan så var det en derbyseger jag önskade mig, att det blev så, det är surrealistiskt. 

Ägargänget var på plats i Malmö i går. De fick inte vara med inne på Jägersro men i dag har de besökt banan och hämtat priser, och inte minst den gula derbykavajen. 

– Det var viktigt. Det ligger något magiskt i de här kavajerna. Det är inte ens många som får chansen att tävla om en sådan här kavaj och nu fick vi faktiskt vinna en sådan.