Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokaten: "Handlar inte om djurplågeri"

Foto: Anders Ylander

Fabrice Souloy anmäls för avsiktlig doping och så väl Svensk Travsport som dess norska motsvarighet, DNT, yrkar på stenhårt straff.

I en intervju med Travronden kommenterar Souloys advokat ärendet:

– Vi kan definitivt bevisa att det inte handlar om något djurplågeri, säger Staffan Uvabäck till Travronden.

Under måndagsförmiddagen kom beskedet att Svensk Travsport och dess norska motsvarighet, DNT, anmäler Fabrice för avsiktlig doping.

"Det har varit fråga om avsiktliga, systematiska brott på högsta elitnivå som dessutom är djurskyddsmässigt förkastliga, då det inte finns någon relevant anledning att injicera tungmetaller i stora mängder i försvarslösa djur. Det är känt att höga koncentrationer av kobolt är skadligt för både människor och djur, men det används ändå för att otillåtet öka kroppens produktion av EPO, i syfte att påverka prestationsförmågan.", skriver ST i ett pressmeddelande.

Företräds av Uvabäck

Souloy företräds av den – i travkretsar – välkände advokaten Staffan Uvabäck, och han menar att det inte handlar om Djurgplågeri, det berättar han i en kommentar till Travronden.

– Det underlaget som jag fått består av ett antal forskningsutredningar från bland annat USA, Australien och Europa, som visar att den här mängden av kobolt kan komma från vanligt foder och/eller godkända B12-vitaminer i normal mängd. Man har kommit fram till att de här nivåerna definitivt kan ha en naturlig förklaring. Med tanke på det är jag betydligt mer positivt inställd nu än före vårt möte, säger han till Travronden.

"Vi har en uppförsbacke"

Trots detta är han medveten om att en helt friande dom är långt bort i nuläget.

– Jag är naturligtvis införstådd med att vi har en uppförsbacke vad det gäller frågan om skuld. Visst finns det risk för att Souloy döm utifrån det strikta tränaransvaret. Därför har jag riktat in mig på att ta fram underlag som visar att det inte har använts kobolt i avsiktligt syfte för att dopa hästar. Souloy har alltså inte varit medveten om att vanligt foder och B12-vitaminer kan överstiga gränsvärdena, säger Staffan Uvabäck till Travronden.