Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaten: ”Det är en seger för Redén”

Foto: Thomas Blomqvist / TR Media

Daniel Redén frias från påföljd i Propulsion-affären. 

Advokaten Jesper Arvenberg ser det som en seger – men är inte nöjd med alla delar av beslutet. 

Framför allt är han kritisk mot förbundets ansvarssystem. 

– Tillämpningen av det ansvaret är direkt stötande, säger Jesper Arvenberg. 

Under fredagseftermiddagen kom STAD:s dom i den minst sagt utdragna Propulsion-affären. 

Beslutet: Daniel Redén frias från påföljder men fakturan på 26 miljoner ska fortfarande betalas tillbaka. 

Hur ser du på beslutet? 

– Det är en delad utgång. Vad gäller ansvarsfrågan ser jag det som en seger för Daniel Redén. I och med det här beslutet blir han rentvådd från misstankarna som varit. Man kom fram till att det inte funnits några anledningar att misstänka att allt inte gått rätt till.

Arvenberg fortsätter:  

– Den andra sidan är att de konstaterat att det förekommit ett ingrepp som varit otillåtet. Där har inte vi någon samsyn i nämndens bedömning. Vi menar att de kommit till ett felaktigt beslut och den delen ihop med det strikta tränaransvaret kommer överklagas. Alltså att han skulle ha ett ansvar för att han startat en häst som inte varit startberättigad. 

”Det är direkt stötande” 

Jesper Arvenberg är skarpt kritisk mot Svensk Travsports ansvarssystem. 

– Svensk Travsports ansvarssystem är utformat på det viset att tränaren har ett ett strikt ansvar. Det kan vara på det viset men tillämpningen av det ansvaret är direkt stötande. Det innebär att man ärver ett ansvar för vad någon gjort i ett tidigare skede, innan man har någon kontroll på hästen. Det är extremt hämmande för branschen om alla tränare skulle få insikt i att det ligger till på det viset. Då skulle många tänka en och två gånger innan man tar in en häst i träning. 

Bara för att få klarhet. Vad är det exakt ni överklagar? 

– Det finns ett strikt ansvar, men Daniel Redén har inte gjort något fel, det är bra. Men sedan kommer man fram till att hästen genomgått en behandling som inte varit tillåten och att hästen därför inte varit startberättigad. Den biten anser vi är felaktig och den kommer överklagas till överdomstolen. 

Hur ser du på att det tagit så lång tid? Maria Croon säger bland annat att ni hade svårt att få till tider? 

– Jag tycker det är djupt olyckligt. Sedan delar jag inte bilden som Maria Croon beskriver. Hade det funnits en transparens och de sett till att utredningen varit objektiv så hade det här gått betydligt snabbare. 

”Det är väldigt alarmerande” 

Ni har inget ansvar till att det tagit så lång tid? 

– Nej, vi hade inte kunnat göra något som jag ser det. Vi har försökt driva det framåt så snabbt som möjligt. Däremot har vi inte velat kasta oss in i en process där vi inte har haft ett fullgott material att utgå ifrån. Det har också varit kärnfrågan, att ST har begränsat tillgången till sin utredning. Därför har det dragit ut på tiden. Plus att det uppstod en konflikt med ST och tidigare ledamöter i STAD. Där ledamöterna valde att avgå. Det handlade väl om någon form av misstroende i ett försök till osund kontakt mellan nämnderna och Svensk Travsport. Det är väldigt alarmerande. 

Hur ser Daniel Redén själv på beslutet? 

– Han delar min bedömning. Det är otroligt glädjande att han äntligen blivit rentvådd från misstankar om medvetet fusk. Sedan håller han med i bedömningen om själva hästen och huruvida han varit startberättigad eller inte. Men nu är det i alla fall klarlagt att det inte finns något som tyder på att han kände till det här. Det är otroligt glädjande för honom.

SportExpressen söker Daniel Redén.