Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten: ”Är klart man blir förundrad”

Stall Zets advokat Jesper Arvenberg.
Foto: Thomas Blomqvist / TR Media
Svensk Travsports vd Maria Croon
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Stall Zets advokat Jesper Arvenberg säger sig fortfarande sakna material i Propulsion-utredningen. 

Det förstår inte ST:s vd Maria Croon. 

– De sa att de skulle titta på det och återkomma. Det är rätt längesedan nu, säger Jesper Arvenberg. 

– I det här fallet har part med ombud fått en mycket omfattande utredning där olika perspektiv och situationer belyses, säger Maria Croon. 

Soppan runt stjärnhästen Propulsion har ännu inte fått sitt slut. 

I oktober presenterade Svensk Travsport sin utredning, där det konstaterades att Daniel Redéns Elitloppsvinnande häst var nervsnittad – och att hästens resultat i Sverige stryks. 

Vilket innebär att Stall Zet måste betala tillbaka 26,3 miljoner kronor i prispengar till förbundet.

De pengarna har Stall Zet ännu inte betalat tillbaka och i december riktade Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg hård kritik mot förbundets utredning. I en intervju med Trav365 hävdar Arvenberg att han tagit del av utredningen, men att han var långtifrån belåten med materialet. 

– Vi vet att man har gjort mer än vad man redovisat i utredningen. Det innebär att man har utelämnat förhör och uppgifter från personer som skulle kunna vara positiva för Redén. Det är beklagligt och det gör att vi får sitta och göra samma jobb, det leder i sin tur till att allt tar längre tid än vad det borde ha gjort, sa han då. 

– Jag kan inte uttala mig om vad han saknar för han har inte varit i kontakt med mig utan han har gått via media och pratat. Det här är en omfattande utredning på flera hundra sidor med intervjuer med tidigare ägare och tränare och människor som varit på plats på auktionen och så vidare. Det är ett otroligt omfattande underlag, svarade Maria Croon till SportExpressen. 

”Inget vi räknar med att få” 

En månad senare hävdar Arvenberg att han bett förbundet att skicka allt material, men att han ännu inte fått svar. 

– Vi har framfört önskemål om att vi vill ta del av allt material. De sa att de skulle titta på det och återkomma. Det är rätt längesedan nu. Det är inget vi räknar med att få. 

Vad i förbundets utredning är det ni saknar?

– Det är flera förhör med personer som vi vet att utredaren har pratat med. Det finns inte med bland dokumentationen, det man brukar kalla för slasken, heller. Det vill säga all utredning som man vidtagit men inte redovisat genom utredningen. Det finns inte med där heller. 

Vidare misstänker Arvenberg att förbundet har undanhållit förhör som skulle kunna vara till Daniel Redéns fördel. 

– Det är klart att man blir förundrad om det finns förhör som inte finns med i utredningen. Det ligger väl närmast till hands att utgå ifrån att de förhören är gynnsamma för Daniel Redén. Hade de inte varit gynnsamma hade de förmodligen legat i utredningen. Det är där skon klämmer. 

Maria Croon: ”Jag är förvånad över uttalandet” 

Svensk Travsports vd Maria Croon är alltjämt förvånad över Arvenbergs uttalanden. 

– Svensk Travsports förbundsjurist var i kontakt med Jesper Arvenberg senast på förmiddagen i dag. Normalt sett lämnas bara utredningen ut till berörd person och eventuellt ombud. I det här fallet har part med ombud fått en mycket omfattande utredning där olika perspektiv och situationer belyses. Utredaren har delat upp materialet i flera delar, svarar Croon.

– Dels i den omfattande slutrapporten, dels i en så kallad slask som också är omfattande men där frågan inte fördes framåt, dels en del med material som är intetsägande till exempel med rykten som inte lett någonstans eller med personer som inte säger sig minnas något runt ärendet. Ombudet har fått ta del av utredningen och den så kallade slasken.

Kritiken mot att det skulle finnas förhör som utelämnats i utredningen köper hon inte. 

– Om man har läst utredningen och tagit del av slasken så ser man att olika perspektiv finns med så jag är förvånad över uttalandet. Utredningen hade ett par huvudfrågor att arbeta med; kartlägga om Propulsion är nervsnittad och vilken information som funnits tillgänglig när och för vem.