Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
 Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
 Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

"Det är jättebra med så mycket pengar"

Publicerad

Sofia Adolfsson är troligtvis Nordens bästa montéryttare just nu. 

I helgen tog sporten plats på V75-kupongen – för första gången.

Och Sofia kommer allt närmare två miljoner i inridna pengar i år. 

– Det är jättebra med så mycket pengar. 

Montésportens vara eller icke vara på de stora spelen har varit en het potatis i travsverige den senaste tiden. 

Under lördagen inleddes helgens V75-omgång på Åby med Monté-SM – där priset till segraren är 250 000 kronor. 

En av de som var med och red var Sofia Adolfsson, som haft ett riktigt guldår bakom sig.

"Kan förstå den kritiken" 

Hon tycker det är på tiden att montén får större plats. 

– Jag tycker det är helrätt. Det är ett jättefint lopp på lördag så jag tycker absolut inte montén ska behöva skämmas över att vara med där. Det känns verkligen jätteroligt. 

Under lördagens lopp återfinns två hästar som aldrig tävlat i monté i Sverige. Så var även fallet under förra veckans V86-omgång – där tre av hästarna aldrig tävlat i sporten. Sofia Adolfsson kan förstå den kritik som kommit från spelare och experter. 

– Jag förstår ju att spelarna vill kunna se vad hästen gjort i monté tidigare. Så det är klart att det kan bli svårbedömt. Jag förstår att spelarna har litet frågetecken gentemot det. När det blev klart att det här loppet skulle vara med i V75 kunde man kanske ha tänkt på det, att alla hästar skulle ha gått monté tidigare, säger hon. 

"De flesta gör bra ifrån sig direkt" 

Hon tycker dock inte att man behöver göra en alltför stor grej av det, och menar att skillnaden inte är så dramatisk. 

– Det är ju många hästar som gått direkt från monté och gjort bra ifrån sig, så jag tror inte man behöver vara alltför orolig. Men för att spelarna inte ska känna ett direkt missnöje mot montén kanske man borde tänka på det. 

Hur stor skillnad är det egentligen för hästarna? 

– De hästar som är på den här nivån tror jag inte reagerar jättemycket. Det är klart att det är individuellt, men av den erfarenheten jag har, med hästar som tjänat så pass mycket pengar – tycker jag inte att skillnaden brukar vara särskilt stor. De flesta gör bra ifrån sig direkt. 

"Det för sporten framåt" 

Du börjar närma dig två miljonersgränsen – hur mycket tittar man på sånt? 

– Det är klart man tittar mycket på det. Det är jättebra med så mycket pengar. Men pratar man med de lite större proffskuskarna måste de köra in sex till åtta miljoner kronor per år för att kunna leva på det. Så det är klart att klivet är stort. Men det är grymt bra, för mig är två miljoner kronor en enorm summa.  

Trots de fina resultaten kan Sofia Adolfsson fortfarande inte leva på sporten, vid sidan av tränandet och tävlandet jobbar hon som sjuksköterska. 

– Montén är ju inte riktigt så stor än. Det går inte att leva på det helt. 

Tror du att sporten kommer nå dit inom en relativt snar framtid? 

– Jag tror nog att det är svårt. För att man ska kunna leva på det måste det kanske vara tre-fyra stora lopp per tävlingsdag och det är vi ju ganska långtifrån. Men jag tycker ändå man ser att montén börjat få ta allt mer plats. Det har varit något V86-lopp, det är ofta med på V64 och det har även varit mer pengar i år. Allt sånt är bara plus, det för sporten framåt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag