Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adnan, 25, fick sexsiffrig check av Peter Forsberg

Foto: Kanal75
Peter Forsberg har ett stort travintresse – här med Örjan Kihlström Foto: / KANAL75

Under lördagens V75-sändningar avslöjades vinnaren av ATG:s Drömfond.  

Vinnare blev Unite People – som fick ta emot en check på 100 000 kronor av ambassadören Peter "Foppa" Forsberg i direktsändning.  

– Det går inte riktigt att beskriva med ord, säger grundaren till Unite People, Adnan Bainca. 

Över hundra föreningar sökte till ATG:s drömfond, ett initiativ som ska ge tillbaka till samhället i form av att stödja föreningar, verksamheter som främjar bland annat idrott och motverka utanförskap. 

Tidigare har fyra finalister presenterats, där samtliga fått ta emot en check på 50 000 kronor. 

I lördags presenterades de slutgiltiga vinnarna, som blev Unite People, i samband med lördagens V75-tävlingar på Solvalla. 

Grundaren Adnan Bainca fick ta emot en ytterligare check på 100 000 kronor av ishockey-legendaren Peter Forsberg, som är ambassadör för tävlingen.  

"Skönt att han också var rädd..." 

Hur var det att få ta emot checken? 

– Det var coolt. Hela mottagandet av ATG kunde inte bli bättre. Det var också häftigt att se hur allt fungerade när vi var på Solvalla. Trots att man är rädd för hästar var det ändå ballt. Att få gå runt och prata med de som är involverade i travet och så vidare. Det var en trygghet i sig att veta att "Foppa" också var rädd för hästarna, säger Adnan Bainca med ett skratt och tillägger:  

– Det går egentligen inte att beskriva med ord. Men det är ändå 100 000 kronor det handlade om, det var en grym känsla att se checken med vårt namn. 

Unite People startades i februari förra året, och går ut på att integrera och sysselsätta människor genom fotboll. 

Den huvudsakliga anledningen till att de fick checken var enligt Adnan Bainca satsningen på Parasport, som är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. 

"Det var hur ballt som helst" 

Adnan Bainca berättar om bakgrunden till satsningen: 

– Jag var och träffade de som håller på med parasport, och då var det en utav dem som berättade att hans största dröm var att få spela en riktig match. När han sa det var det något som triggade i gång mig. Så jag nämnde helt enkelt det för Drömfonden och de tyckte det lät som en fin grej. Att de från parasporten ska få det så bra som möjligt är något vi kommer lägga fokus på nu, säger han. 

När kom du i kontakt med "Foppa" för första gången? 

– Det var egentligen efter att vi blivit valda som en av finalisterna. De kom ner till Varberg och spelade in ett inslag, det var då vi fick träffa Foppa och umgås med honom, vilket var hur ballt som helst. Trots att man är fotbollsnörd är han fortfarande något utav en idol. Men trots att han är den han är har jag nog aldrig träffat någon mer ödmjuk och jordnära person. Han var med och spelade – och alla ungdomar som var där tyckte det var hur häftigt som helst.  

Enligt Adnan Bainca såg de sig själva som vinnare redan när finalplatsen var klar. 

– Bara uppmärksamheten har gjort att folk vaknat upp och sett vilket jobb vi gjort. Det gäller även företag som vill komma in och hjälpa oss. Att vi fick 100 000 till var egentligen bara en bonus. 

"Foppa tyckte det var skitkul" 

Helgen blev hektisk för Adnan Bainca som under helgen hann med att bli intervjuad i både TV12:s travsändning och TV4:s Nyhetsmorgon. Båda gångerna tillsammans med Peter Forsberg. 

Hur har all uppståndelse varit? 

– Det har gett en väldigt positiv effekt. Men det var också väldigt nervöst. Att gå från idrottshallen med alla ungdomar till att sitta i tv... Det är som två olika världar. Jag var nervös, men båda programledarna var väldigt duktiga på att få mig att slappna av. Sedan fick man väl kanske inte sagt allt man velat få sagt, men man ska ändå vara nöjd. 

Vad tänker du på då? 

– Det var väl lite när man fick frågan om vad man ska göra med pengarna. Det finns ju tusen olika grejer man vill göra, så jag hade väl velat berätta mer om det. 

Hur kommer det fortsatta samarbetet med Drömfonden att se ut? 

– De kommer komma i början av nästa år och göra ett inslag till för att se hur det gått och vad vi har gjort med pengarna. "Foppa" sa ju också själv att han gärna kommer och hälsar på om han har vägarna förbi. Jag såg ju att han verkligen trivdes när han var med och spelade, han tyckte det var skitkul och han såg ju också hur mycket grabbarna och tjejerna uppskattade det. Sedan är han ju i den åldern att han behöver röra lite på sig, säger han och skrattar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!