Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åby-bossens hårda kritik: ”Mycket är dåligt skött”

Åbys ordförande Sven Henriksson
ST:s ordförande Marjaana AlaviuhkolaFoto: Maria Holmén / TR Bild

Skilda åsikter om samsyn och hård kritik mot färre tävlingsdagar. 

Åbys ordförande Sven Henriksson är allt annat än nöjd med Svensk Travsport efter förra veckans förtroenderåd.  

– Det är mycket som är dåligt skött, säger han. 

Förra fredagen hölls ett omtalat förtroenderåd för att diskutera Svensk Travsports framtid. Ett möte som ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola sammanfattade som positivt. Hon menade bland annat att det fanns en samsyn gällande arbetet hur den pågående organisationsförändringen ska fortlöpa. 

– Förtroenderådets beslut, som ingen sade sig vara emot, var att genomföra rådslaget och att komplettera med de frågor som väcks och inkludera dessa i den fortsatta processen. Där fanns en samsyn på förtroenderådet och det är positivt, sa Alaviuhkola till Travronden. 

Åbys ordförande Sven Henriksson, som var en av deltagarna på mötet, höll dock inte med. I en artikel med Travronden hävdade han att det inte alls fanns någon samsyn. 

– Den modellen bygger på att vi ska överlämna ägandet av fastigheterna och det är vi inte intresserade av, det har vi redan sagt nej till. Trots detta redovisades en prognos över hur lång tid det ska ta att ställa om till ekonomisk förening och i vilken ordning det ska ske. Det är väl inte att ha ett rådslag? En öppen debatt om frågan? Jag förstår inte varför man fortsätter med det här när läget är så splittrat, sa han till facktidningen. 

”Ska tacken vara att de rycker det ifrån oss” 

När SportExpressen når Sven Henriksson är han även kritisk mot en hel del annat. Framför allt beslutet om fördelningen av tävlingsdagar, som innebär att exempelvis Åby tappar fem dagar nästa år. 

– Man driver tesen att alla ska vara lika. Vilket är bra. Men vi lever i ett samhälle där vi har ett par stora banor där allt befolkningsunderlag finns. Och där hälften av alla hästägare finns. Då tar man travdagar från de stora banorna där det stora spelet sker och lägger det på ett antal småbanor, säger Sven Henriksson och fortsätter: 

– Vi har själva investerat mycket i Åby och byggt upp en ny bana med hotell och så vidare som vi hållit på med i femton år. Ska då tacken vara att de rycker det ifrån oss? Nu ska även Jägersro göra sin största satsning någonsin. Då tar de fem travdagar av dem också. Det vill säga cirka 10 procent av intäkterna. Då kan man fråga sig om styrelsen verkligen har kontroll på sina tjänstemän. Det är mycket som är dåligt skött. 

”Jag har ställt frågan – men får inga svar” 

Sven Henriksson menar att han är ”chockad” över hur Svensk Travsport styrs. 

– Svensk Travsport är en folkrörelse. Det ska vara en demokrati. Det är inte bara de större banorna som säger nej. Det som är styrkan i svensk idrottsrörelse är klubbarna och människorna som är lojala och jobbar utan pengar. Det drivs inte av att det sitter en styrelse i Stockholm som ska bestämma, säger han. 

– Vi har inte fått någon förklaring vad som är syftet och målet med omorganisationen. Det kan de inte svara på. Ska man göra en sådan omorganisation måste man vara tydliga med syftet och vad vi vinner på det. Men de har inte talat om det. Ingen vet. Jag har ställt frågan men vi får inga svar.