Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abba-Benny hjälpte till med jockey-VM

Benny Andersson var på plats på Bro Park under tisdagskvällen. Foto: Foto: Euro Hannekainen/IBL

Under tisdagen hölls den internationella jockeytävlingen Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship på Bro Park.

Loppet sponsrades av Benny Andersson, känd från den ikoniska popgruppen ABBA och stor galoppfantast. 

–  Det är en liten sport i Sverige, mycket liten, säger Benny Andersson till The Guardian. 

Benny Andersson har ett långvarigt hästintresse och har länge kämpat för att svensk galopp ska växa. När tisdagens kvinnliga jockey-VM på Bro Park ägde rum fanns "ABBA-Benny" på plats. 

Tävlingen blev lyckad och flera av sportens stora stjärnor deltog, däribland de engelska stjärnorna Sammy Jo Bell och Hayley Turner. Ett stort steg för Sverige som fortfarande är ett litet galopp-land. 

–  Det är en liten sport i Sverige, mycket liten, säger Benny Andersson till The Guardian. 

Tävlingen innehöll bland annat det svenska stjärnskottet Fanny Olsson, som dock fick nöja sig med en sjundeplats i det stjärnspäckade startfältet. Vann gjorde Maryline Eon från Frankrike. Tävlingen i Bro Park var den första upplagan av Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship.

"Har inget med feminism att göra" 

Benny Andersson är sedan tidigare en uttalad feminist, och har bland annat skänkt pengar till Feministiskt Initiativ. 

Han menar dock att tävlingen inte har något med hans feministiska värderingar att göra - han fick helt enkelt en förfrågan om att sponsra och sa ja. 

– Jag är feminist. Men det här evenemanget har inget med det att göra. Det här är inte aktiv feminism eftersom feminism handlar om jämställdhet och det är inte särskilt jämställt att exkludera killarna. Men Thommo (Derek Thompson), kom med idén och jag svarade att han har mitt stöd, säger Benny Andersson.

"Det är galoppens land"

Benny Andersson var som sagt med och sponsrade tävlingen, men vill inte ta åt sig äran för evenemanget. I stället lyfter han fram britten Derek Thompson, som länge varit intresserad av svensk galopp. Benny Andersson menar att engelsk galopp fortfarande är den han ser mest upp till. 

– England är galoppens land. Jag vet att Irland, Italien, Frankrike och USA finns också men det känns som det kommer från England. I alla fall för mig. Traditionen, de fina banorna och den växande industrin, allt finns, säger han till den engelska tidningen. 

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen håller med om att Sverige har mycket att lära. Men menar att det finns hopp. 

– Vi måste skapa en ny och bättre produkt i framtiden. Siktar du mot solen kanske du kan nå stjärnorna och i sådana fall är det bra nog för oss, säger Madsen till The Guardian. 

Slutställning

1. Maryline Eon, Frankrike, 56 poäng

2. Sara Slot, Danmark, 52 poäng

3. Danielle Johnson, Nya Zealand , 40 poäng

4. Kei Chong, Hong Kong, 33 poäng

5. Sammy Jo Bell, England, 30 poäng

5. Stefanie Hofer, Tyskland, 30 poäng

7. Fanny Olsson, Sverige, 20 poäng

8. Ana O’Brien, Irland, 13 poäng

9. Hayley Turner, England, 10 poäng