Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”30 miljoner på 52 veckor är inte klokt”

Foto: LJ / TR Media
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Robert Bergh, 50, går mot ett toppår – och kanske kan unghäststjärnan Power

hjälpa honom att rekordnotera i helgen. 

– Bryter man ner det så är det ju inte klokt om man tänker att man ska köra in 30 miljoner på 52 veckor, säger tränaren.

Till helgen är det dags för kulltopparna bland de tre och fyraåriga hästarna att göra upp i Breeders Crown-finalerna. 

Åbytränaren Robert Bergh har tidigare skördat framgångar i unghästloppen i år med den treårige hingsten Power. Bland annat tog de hem segern i Svenskt Travkriterium. 

Sedan dess har unghäststjärnan lyckats ta sig till söndagens final – och Bergh är nöjd med uppladdningen. 

– Det har sett väldigt bra ut i jobben efter att han gått lopp. Han ser spänstig och glad ut. Det flyter på som det ska göra med honom, säger han. 

”Hur i helskotta ska det gå vägen”

Men det är inte bara topploppen som givit utdelning. Många bäckar små – och Robert Bergh ser nu ut att toppa rekordåret från 2014. 

– Det är otroligt kul, det har varit vecka ut och månad in som det har flutit på väldigt bra. Det har fungerat i allt från vardagstravet till storloppen. Det har tågat på väldigt fint, jag är helnöjd med året, säger han och fortsätter: 

– Nu har vi en vettig chans att slå de största siffrorna vi har gjort, 30,2 miljoner. Det finns en chans att ta det, det vore kul. 

Och visst är det troligt, i skrivandet stund har stallet kört in 29 665 009 samtidigt som en V75-helg uppdagar sig. 

– Bryter man ner det så är det ju inte klokt om man tänker att man ska köra in 30 miljoner på 52 veckor. Då tänker man på hur det i helskotta ska gå vägen. Men det är härligt. 

”En riktigt, riktig topphäst”

Helgen med toppsport på Sundbyholmstravet varar mellan lördag och söndag. Och Robert Bergh har flera fina chanser. 

– Whipped Eggs har två lopp i kroppen och står bra inne i det loppet. Det är väl han som är den bästa chansen på lördagen som det känns. 

Breeders Crown-finalerna går av stapeln på söndag och där väntar 800.000 kronor till vinnaren. Robert Bergh har Mellby Glader till start i finalen för fyraåriga hingstar/valacker. Power startar i treåringarnas motsvarighet. 

– Glader har gjort det jättebra – men det är klart att Power sticker ut över helgen, helt klart. Sen finns det lite små chanser. 

Men det kommer inte att bli någon ”straffspark” för Kriterievinnaren menar Bergh. 

– Jag kanske hade ännu större optimism inför Kriteriet. Jag vet inte om det beror på hur det hade sett ut i försöken. Nu tyckte jag att många imponerade i försöken till Breeders. Även fast jag tycker att jag har en riktig, riktig topphäst så är det en fin kull. Det finns motstånd, han måste ha en bra dag och få klaff i loppet också