Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23 hästar döda efter stor stallbrand

Foto: Fernando Alfonso Iii / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABC

Hästsporten i USA är i chock.

En brand har brutit ut på en träningsgård i Lexington, där 23 hästar uppges ha omkommit.

– Jag kommer aldrig kunna släppa den här mardrömmen, säger gårdsägaren Eric Reed enligt Fox News.

Hästnäringen i USA har drabbats av en stor tragedi. I Lexington, som inofficiellt sägs vara världens huvudstad för hästar, har en stor brand utbrutit.

Mercury Equine Center är en jätteanläggning som främst är till för att förberedda unghästar inför sin tävlingskarriär, men fungerar också som rehabcenter för redan etablerade stjärnor.

"Det enda man kunde se var lågor"

Det var totalt 36 hästar inuti stallet där branden härjade som värst, och personalen gjorde allt i sin makt för att rädda så många som möjligt. Eric Reed berättar om minuterna efter man upptäckte branden:

– Personalen var hjältar. De gick över och under saker som jag inte ens kunde föreställa mig människor göra. Vi sprang in i elden, och röken var så svart att vi inte ens kunde se. Det enda man kunde se var lågorna.

Men trots den heoriska räddningsinsatsen gick alltså 23 hästars liv inte att rädda. En av de som dog skulle starta i ett lopp i början på veckan, och en annan vann 100 000 dollar i ett lopp nyligen. Totalt estimerar Reed att hästarna som dog var värda över två miljoner dollar, alltså runt 18,6 miljoner svenska kronor, enligt Fox News.

Kan ha orsakats av en blixt

Än är ingen orsak fastställd till hundra procent, men väderförhållandena misstänks ha med branden att göra. Lufttemperaturen sjönk kraftigt, det var kraftig vind och regn – samtidigt som det åskade ordentligt. En blixt kan ha varit starten på branden, enligt Fox News.

– Det är tungt att se sorgen i personalens ansikten, alla är förkrossade. De här hästarna var som vår familj och nu är det över, säger Reed.