Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tragedin: Pappan dödade sin hustru

Stig-André Berge vid medaljceremonin i OS i Rio. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Bakom Stig-André Berges succé i OS dolde sig en familjetragedi.

I kvällens Skavlan berättar 35-åringen öppenhjärtigt om sin pappa, som dömdes till fängelse för att ha mördat sin fru. 

Stig-André Berges öde under OS i Rio de Janeiro berörde en hel nation. När han lyckats kämpa sig till ett brons i fjäderviktsklassen tillägnade han triumfen sin mor, som gått bort i cancer samma år. 

Men i kvällens avsnitt av SVT-programmet Skavlan berättar Berge om ännu en familjetragedi. En som han själv blev varse om när han var toastmaster på ett bröllop.

Stig-André Berge om pappan

Det rapporterades då om ett mord i Berges i hembygd Rodtvedt i Oslo. Det skulle senare visa sig att offret var Berges styvmamma – och att gärningsmannen var hans pappa. 

Pappan, som efter dådet försökte ta sitt liv, erkände brottet i domstol och dömdes till fängelse. Pappan hade knivhuggit sin hustru till döds när hon sov. 

– Jag känner både ilska, sorg och skam. Skam för det har skett min familj, min familj som varit trygg i många år, säger Berge enligt TV2. 

”Han ska sona sitt straff”

Men Berge har fortfarande kontakt med sin pappa, som enligt TV2 kan bli utsläppt ur fängelset efter fem års avtjänat straff. 

– Han säger själv att han inte förstår hur han kunde utföra en sån handling. Han ska sona sitt straff, för han tar fullt och helt ansvar för det han har gjort, och när han kommer ut får vi vara där för honom, säger Berge. 

Under rättegången argumenterade pappans försvar för att mannen blivit utmattad eftersom han tvingades sköta vården av sin hustru, som var förlamad.

– Vi har haft samtal om saken, men nu pratar vi inte så mycket om det. Han minns väldigt lite om vad som hänt före och efter, så det är inte så mycket sammanhang, säger Berge. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!