Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna visar – hon vann helt överlägset

Storslam för orienteraren på Idrottsgalan.
Tove Alexandersson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Tove Alexandersson.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tove Alexandersson och prins Carl Philip.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tove Alexandersson tog storslam på Idrottsgalan.

Den 27-åriga orienteraren fick ta emot pris för Bragdguldet, årets kvinnliga idrottare och till sist även Jerringpriset.

Alexandersson vann överlägset mot tvåan Stina Nilsson som hon besegrade med 57 000 röster.

– Jag har verkligen känt av vilket stöd jag har fått från så många människor den senaste tiden, säger Alexandersson i sitt tacktal.

Tove Alexandersson fick gå upp på scenen en tredje gång under Idrottsgalan och ta emot Jerringpriset från Prins Carl Philip.

En rörd Alexandersson tackade för svenska folkets stöd i sitt tacktal på scenen.

– Tack så jättemycket. Jag har verkligen känt av vilket stöd jag har fått från så många människor den senaste tiden, säger Alexandersson.

”Jag vill tacka alla eldsjälar i Sverige”

– Det värmer oerhört mycket med så många som kommer fram och visar uppskattning för det jag gjort, fortsätter orienteraren i sitt tal.

Hon riktar ytterligare en hälsning till de som lagt ner tid för att möjliggöra hennes satsning.

– Jag vill också tacka alla eldsjälar i Sverige som lägger ner så mycket tid och engagemang i idrotten. Och tack än en gång till alla fantastiska människor runtom mig som gör det möjligt att leva min dröm, säger Jerringprisvinnaren.

Redan i höstas stod det också klart att Tove Alexandersson vann Bragdguldet efter en säsong där hon tog VM-guld i både medeldistans, långdistans och stafett. Därtill tog 27-åringen två VM-guld och två VM-silver under skidorienteringens VM i Piteå.

”Så klart jättebra för orienteringen”

När SportExpressen pratar med Alexandersson efter prisutdelningen säger hon att hon inte hade förväntat sig att ta storslam under galan.

– Nej det var svårt att förvänta sig att det skulle gå så bra. Det var ganska omvälvande, säger Alexandersson.

– Det känns jättehäftigt. Jag märker ju av att jag har ett stort stöd från många människor. Det är många som kommer fram och säger att det jag gör är häftigt och det värmer att det är så många som inspireras av mig och stöttar och hejar på mig.

Vilket pris väger tyngst?

– Så klart Bragdguldet och Jerringpriset, de är de största utmärkelserna man kan få så det känns jättehäftigt.

– Det har varit en jättetrevlig kväll. Jag har suttit och varit lite nervös över alla priser men det har varit en häftig kväll att uppleva.

Vad betyder det här för orienteringen som sport?

– Det är så klart jättebra för orienteringen, att fler får se sporten. Förhoppningsvis kan det locka fler att börja utöva orientering. 

Som orienterare blir hon inte rik – men Alexandersson utövar sin sport av andra skäl.

– Rik blir man inte men det är inget jag strävar efter heller utan jag håller på med orientering eftersom jag tycker att det är väldens roligaste sport. Att jag kan leva på det är bara en stor, stor bonus.

Tove Alexandersson överlägsen vinnare

Efter omröstningen har Radiosporten publicerat de förkrossande siffrorna som visar Tove Alexanderssons överlägsna seger med drygt 215 000 röster.

Tvåa blev Stina Nilsson som samlade ihop 158 000 röster från svenska folket.

En som kämpade om Jerringpriset till en början men slogs ut i omröstningen i ett tidigt skede var Frida Karlsson. Hon hyllar den vinnande Alexandersson.

– Det är fantastiskt. Tove är en väldigt inspirerande vinnare. Hon är mångsidig och man ser verkligen att hon brinner för det hon gör, säger Frida Karlsson.

 

Så slutade omröstningen till Jerringpriset

Totalt antal röstande (från början till slut): 502 497

1. Tove Alexandersson, orientering, totalt antal röster: 215 405

2. Stina Nilsson, skidor, totalt antal röster: 158 389

3. Daniel Ståhl, friidrott, totalt antal röster: 73 941

Stående ovationer efter olyckan: ”Tack till alla”

TV: Kaspersens fräcka sexskämt ställer Duplantis helt

Duplantis tappar hakan efter Kaspersens sexskämt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.