”Den sista tiden tyckte han att allt var mörkt”

Kommenterade sport för SVT och Radiosporten
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAMUEL UNéUS
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Foto: Samuel Unéus
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
1 / 7

Tommy Engstrand, legendarisk sportjournalist är död. 

Han blev 81 år gammal.

– Han ringde mig i går kväll klockan halv elva och ville prata om ditt och datt nån, det var någon timme innan han dog, säger mångårige vännen och kollegan Ulf Elfving till Ekot. 

– Vi var ju tillsammans ett helt liv. Det är mycket som man minns med Tommy, säger nära vännen och förre kollegan Åke Wilhelmsson. 

Tommy Engstrand är känd från framför allt SVT och Radiosporten. Engstrand ingick i ”Hylands pojkar”, tillsammans med Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg. Alla de hade legendaren Lennart Hyland som mentor under 60- och 70-talet. 

Under söndagen kom beskedet att Tommy Engstrand är död. Den legendariske sportjournalisten, som stod för flera klassiska referat, blev 81 år gammal. 

Åke Wilhelmssons sorg: ”Vi har gjort väldigt mycket ihop”

Engstrand har prisats många gånger genom åren. Bland annat vann han Stora journalistpriset 1984. Hans nära vän och den före detta programledaren Åke Wilhelmsson sörjer: 

– Vi har gjort väldigt mycket ihop. Vi bodde till och med på samma gata, på Vasastan. Vi har levt ett helt liv ihop, det kan man säga. Tommy var en väldigt positiv människa, snäll och trevlig. Han har varit sjuk den senaste tiden och blev inlagd på sjukhus många gånger. Sista tiden tyckte han att allt var mörkt, säger Wilhelmsson som även berättar att han tog emot nyheten under söndagsmorgonen. 

– Det var hans första hustru som ringde mig och berättade om han hade gått bort. 

Den 16 oktober 1985 stod Tommy Engstrand för ett klassiskt referat i samband med att Västtyskland mötte Portugal. En match som hade stor betydelse för Sverige i kvalet inför fotbolls-VM i Mexiko 1986. Med två minuter kvar av matchen sade Engstrand: 

”Portugal leder med 1-0 och jag ger er inget hopp”. 

– Vi var ju tillsammans ett helt liv, till och från. Det är mycket som man minns med Tommy, till exempel hans 60-årsfest på Stadion. Han hade bjudit in många personer, alla sina vänner. Vi har haft så många minnen, säger Åke Wilhelmsson. 

”Det låg honom väldigt varmt om hjärtat”

Ulf Elfving, mångårig vän och kollega, säger till Ekot att han pratade med Tommy Engstrand i går kväll:

– Han ringde mig i går kväll klockan halv elva och ville prata om ditt och datt, det var någon timme innan han dog. Han somnade bara in, och det får man ju vara tacksam för att det gick till på det sättet. Han blickade framåt och lät uppåt, mådde bättre och trodde han skulle få komma hem igen från sjukhuset, säger Elfving och fortsätter: 

– Jag lovade att rapportera från Djurgårdens match mot Sirius, det låg honom väldigt varmt om hjärtat.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.