Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tog hårdare på mig än jag kan beskriva i ord”

Foto: BILDBYRÅN
Noel Filén-Hammarström. Foto: Copyright 2018. All rights reserved.
Åke Andrén-Sandberg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Noel Filén-Hammarström satsade på att bli den förste transatleten inom svensk basket.

Nu har han fått nej från Riksidrottsförbundet, rapporterar DN. 

Noel Filén-Hammarström hette Moa innan han valde att inleda könskorrigerande hormonbehandlingar. Då spelade han elitbasket i Södertälje-laget SBBK och hade ett guld från DU17-SM på meritlistan. 

SportExpressen talade med Filén-Hammarström i januari. Hans ärende låg då hos Svenska basketförbundet, som skulle besluta kring om 19-åringen skulle få dispens för spel i damernas basketettan.

 

LÄS OCKSÅ: IDROTTENS TREDJE KÖN 

 

Filén-Hammarström får nej

Nu rapporterar DN att Filén-Hammarström har fått bakslag. Riksidrottsförbundets dopingkommissions dispenskommitté har nekat honom dispens – eftersom han rent juridiskt klassas som kvinna. 

– Du kan inte få dispens annat än om du av sjukdom har brist på testosteron, och om du är kvinna och ska bli man, då kan du få dispens, men du får det som man. Du kan inte ha brist på testosteron som kvinna, det går inte, säger ordförande Åke Andrén-Sandberg till tidningen. 

Filén-Hammarström har beskrivit i ett Instagram-inlägg hur beskedet har drabbat honom. 

”Jag har haft det otroligt svårt att andas senaste dagarna. Detta tog hårdare på mig än vad jag kan beskriva i ord. Och jag ska erkänna och säga att jag har inte så mycket ork eller förväntningar”, skriver Filén-Hammarström. 

”Ett jävla bakslag”

Filén-Hammarström berättar på Instagram att det har startats en namninsamling för hans och andra transpersoners rätt att idrotta på elitnivå. 

”Detta är inget jag släpper, oavsett om jag kliver in på plan igen eller inte, så gör jag detta för att det inte ska vara ett tvivel om att nästkommande transperson ska få göra det. Utan ett jävla knyst. Utan ett jävla bakslag som detta”, skriver han. 

När SportExpressen talade med Filén-Hammarström var han hoppfull inför hur Riksidrottsförbundet skulle tackla frågan. 

– Jag tror att det sitter väldigt bra människor på RF. Man vet inte vad som är rätt eller fel i frågan, eftersom det inte prövats i Sverige tidigare, men så länge de försöker göra det så bra så möjligt för transpersoner, icke-binära och cis-människor, så tror jag att de kommer att göra rätt. Bara de lyfter frågan. Visar att vi finns, vi betyder något och vi ska få spela basket, ishockey och innebandy. Det ska vara så himla självklart egentligen, säger han. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.